В Україні обговорюють новий формат міжнародного партнерства між Великою Британією, Польщею та Україною. Соціологічна група "Рейтинг" навіть провела відповідне опитування серед українців, і понад 60% респондентів заявили про підтримку такого ймовірного військово-політичного союзу. 

1 лютого президент України Володимир Зеленський у Верховній Раді підтвердив створення нового формату взаємин. У цей же день Київ відвідали прем’єри Борис Джонсон та Матеуш Моравецький.

Ідея про те, що Британія буде особливо розвивати відносини з Польщею та Україною, була раніше також озвучена міністром закордонних справ Британії під час виступу в Австралійському аналітичному центрі.

Відео дня

Читайте такожКулеба привідкрив завісу таємничості довкола альянсу України, Польщі та Британії

В принципі, ці події - один з наслідків глобальної британської стратегії. Адже після брекзиту Британія заявила, що буде позиціонувати себе у світі, як зараз кажуть, як європейська країна з глобальними інтересами. Торік ми вже бачили укладення тристороннього союзу Британії, США та Австралії. І зараз ідея схожого союзу чи альянсу (ще подивимося, як він буде називатися) з Польщею та Україною вкладається у цю стратегію. Тому я позитивно її розглядаю.

Інтерес Британії та Польщі "дружити по-новому" з Україною лежить на поверхні

В чому інтерес Британії та Польщі "дружити по-новому" з Україною? Він, в принципі, лежить на поверхні. Адже що об’єднує ці країни? Вони бачать загрозу з боку Росії в тому плані, що вона хоче силовими методами змінити існуючий міжнародний порядок, який базується на нормах міжнародного права. Тож вони бачать небезпеку для ситуації в Європі. Тобто в такому альянсі є політичний інтерес Британії.

Ми знаємо, що в минулому столітті Британія два рази була змушена вступати у війну, тому що на континенті якась країна вимагала силовими методами змінити порядок. Все це загрожувало Британії та її ключовим національним інтересам. Тож зараз їх дії виглядають абсолютно логічно – вони бачать небезпеку і постійно про неї заявляють на різних рівнях.

Чи може ще хтось приєднатися до такого партнерства? Я би поки що зупинився на цьому союзі. Якщо вдасться його, так би мовити, оформити, хоча би у вигляді якоїсь політичної декларації, то це вже буде добре.

Ніхто не хоче війни у Європі

Якщо ж говорити більш загально, то країни, які мають схоже бачення – це, звичайно, країни Балтії, можливо, Румунія, можливо, навіть Скандинавські країни. Останні, до речі, посилюють між собою співпрацю у рамках "Північного виміру". Крім того, існує безпекове співробітництво Скандинавських країн. Тому, думаю, це такий тренд. І ми його сьогодні та в найближчому майбутньому будемо спостерігати в Європі у зв'язку з агресивним курсом, який вже декілька років активно веде Росія. Тобто ніхто не хоче війни у Європі. І країни, які занепокоєні діями агресора, роблять спробу за допомогою отаких  політико-дипломатичних інструментів зупинити агресію Росії.

Олег Бєлоколос, голова правління "Майдан закордонних справ", член політради партії "Сила і честь"