Богдан розказав про допит у ДБР / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Колишній керівник Офісу президента України Андрій Богдан заявляє, що його допитували у Державному бюро розслідувань у справі “вагнерівців”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам після завершення допиту в ДБР.

За словами Богдана, його допитували у так званій справі “вагнерівців”, яка була відкрита Державним бюро розслідування ще 19 серпня.

Відео дня

Богдан не став називати будь-яких прізвищ і навіть статей Кримінального кодексу, за якими відкрито це кримінальне провадження, заявивши, що давав підписку про нерозголошення.

“Ця справа стосується відомої історії “вагнерівців”, і ми маємо надію, що вона завершиться реальними вироками суду щодо осіб, які приймали негативну для України участь у цій історії”, - сказав Богдан.

Також він зауважив: “Я не можу вам розголошувати, які статті розслідуються, я лише можу розголосити, який напрямок справи, що розслідується”.

За словами Богдана, він із задоволенням ще прийде на допит, якщо його викличуть, він не боїться, що його статус перекваліфікують зі свідка у підозрюваного.

“Я маю великий досвід участі у кримінальних процесах, в основному як адвокат. Тому будь-який допит і слідча дія для мене задоволення. Готовий з’являтися, нікуди не їду, чекаю на наступний допит”.

Окрім того, він заявив, що свій допит вважає політичним тиском:

“Це зрозуміло по датах. Коли на другий день (після інтерв’ю - УНІАН) приїздять два оперативники прямо в офіс, самі перелякані, і їм терміново треба провести допит, звичайно, що це такий привіт, переданий з розрахунку, що я поїду за кордон, що мене не буде, що я злякаюся. Але не дочекаєтесь, я тут”.

Читайте такожВ ДБР розповіли про допит Богдана: що хотіли знати слідчі

Затримання "вагнерівців" в Білорусі: що відомо 

29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК "Вагнера", 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воювали проти України на Донбасі.

За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії.

Білорусь звернулася до української влади з проханням перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні.

30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.

7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції.

Вже за два дні білоруський лідер повідомив, що отримав від президента РФ Володимира Путіна лист з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими "вагнерівцями".

11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити щодо видачі 28 бойовиків. Усі 28 осіб, серед яких 9 громадян України, підозрюються в участі в терористичній організації.

14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом "вагнерівців".

18 серпня головний редактор видання "Цензор" Юрій Бутусов на своїй сторінці у Facebook з посиланням на власні джерела написав, що ситуація з появою в Білорусі бойовиків ПВК "Вагнера" була нібито частиною секретної операції Служби безпеки України та ГУР Міноборони з їх затримання, яка зірвалася через просочення інформації в Офісі президента.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк спростував цю інформацію.

У Службі зовнішньої розвідки заявили, що інформація про нібито причетність українських спецслужб до появи бойовиків ПВК «Вагнера» на території Білорусі має російське походження.

В СБУ назвали фейком інформацію про нібито участь спецслужби у так званій «вагнерівській спецоперації».

8 вересня СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом розголошення даних щодо операції із затримання "вагнерівців", повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

10 вересня у ДБР опублікували повістку про виклик Богдана на допит об 11:00 14 вересня.

У бюро повідомили, що 9 вересня в інтерв'ю одному з видань Богдан оприлюднив інформацію про нібито наявність домовленостей з російськими посадовцями щодо статусу Криму, авіасполучення з Росією, обміну полоненими та ряду інших, що непередбачені законами і нормативно-правовими актами або іншими директивами верховного головнокомандувача Збройних сил України.

"З огляду на суспільну значущість порушених питань слідчі Державного бюро розслідувань запрошують Андрія Богдана для проведення слідчих дій та перевірки озвучених ним фактів у якості свідка", - йшлося в повідомленні.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що в історії із затриманням у Білорусі "вагнерівців" Офіс гепрокурора відпрацював на 100 відсотків та діяв чітко в рамках закону.

За її словами, їй невідомо про те, що ця спецоперація нібито готувалася в Україні, але, "як тільки інформація з'явилася у ЗМІ, в Державному бюро розслідувань уже було зареєстровано кримінальне провадження і вже ведеться слідство".

Як сказала Венедіктова, люди, які вважають себе цінними свідками та можуть щось повідомити слідству додатково, мають бути допитані.

Зокрема, на її думку, ДБР має допитати Богдана у зв'язку з його висловлюваннями щодо "вагнерівців" в нещодавно опублікованому в інтерв'ю.

"І якщо є склад злочину або з'являться нові заяви про злочин, то вони мають розслідуватися... Якщо Андрій Йосипович про такі речі заявляє, він прекрасно розуміє, які наслідки це може мати", - підкреслила генпрокурор.