Джо Байден особисто не приїде на перший саміт Кримської платформи / фото ua.depositphotos.com

В Офісі президента України відреагували на рішення президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена відправити на інавгураційний саміт Кримської платформи з деокупації півострова делегацію на чолі з міністром транспорту Пітом Буттіджеджом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це прес-секретар президента України Сергій Никифоров сказав на брифінгу.

"Щодо пана міністра транспорту - я насправді думав, що це вже доконаний факт. Я думаю, що так і є. Я не можу зараз підтвердити, але я думаю, що так і є - саме він буде представляти США на саміті Кримської платформи", - сказав Никифоров.

Окремо прес-секретаря запитали, як президент України Володимир Зеленський відреагував на новини, що президент США Джо Байден особисто не приїде на перший саміт Кримської платформи.

Читайте такожРосія погрожує країнам, які приєдналися до Кримської платформи - Джеппар

"Не знаю, як на це відреагував президент Зеленський. Мене не було поруч, коли він дізнався цю новину. Але, хай там як, ми раді будь-якій країні, яка тим чи іншим чином буде представлена на Кримській платформі. Ви розумієте, що 5 років ця тема не підіймалася взагалі, і ми зрушуємо її фактично з мертвої точки, тому будь-якій участі будь-якої країни ми раді на Кримській платформі. Для нас найголовніше, щоб країна власне там була представлена", - додав Никифоров.

Як повідомило кореспонденту УНІАН обізнане джерело у дипломатичних колах, на інавгураційний саміт Кримської платформи президент США Джо Байден надішле до Києва президентську делегацію, яку очолить міністр транспорту США Піт Буттіджедж.

Кримська платформа: що відомо

  • 23 вересня 2020 року Зеленський під час дебатів на 75-й сесії Генеральної асамблеї ООН закликав партнерів приєднатися до міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • У грудні Зеленський повідомив, що створення "Кримської платформи" вже підтримали в Європі та Північній Америці.
  • Кримська платформа працюватиме на кількох рівнях. Перший, найвищий, - політичний, до нього приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий - рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони, третій - міжпарламентський, а четвертий - рівень неурядових експертів. Для посилення ефективності дій держави, а також для залучення додаткових інтелектуальних ресурсів до роботи платформи, буде створена експертна мережа.
  • Саміт "Кримської платформи" за участю лідерів іноземних держав запланований на 23 серпня 2021 року.

Читайте такожУкраїна представила ЄС концепцію Кримської платформи

Окупація Криму Росією

  • Росія окупувала український Крим, увівши на півострів своїх військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. З початку окупації на півострові більш як 100 українців стали "бранцями Кремля".
  • Після окупації Криму в 2014 році Росія проводить регулярні військові навчання на півострові та в акваторії Чорного моря, а також завозить військову техніку, зокрема, системи протиповітряної оборони.
  • У Генштабі України дії російських військових у Криму називають незаконними.
  • Генасамблея ООН у грудні 2019 року прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з анексованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.
  • Президент Володимир Зеленський запровадив 26 лютого в Україні День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як щорічної пам'ятної дати з метою вшанування мужності та героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.