Депутати Ради хочуть ініціювати надання білорусам тимчасового притулку  / Фото УНІАН, Андрій Кримський

Народні депутати пропонують парламенту звернутися до уряду та Державної міграційної служби щодо надання тимчасового захисту громадянам Білорусі.

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про звернення до Кабінету міністрів України та Державної міграційної служби щодо надання тимчасового захисту громадянам Республіки Білорусь, які масово вимушені шукати захисту в Україні внаслідок політичних переслідувань в Республіці Білорусь (№4143). Текст проекту постанови розміщено на сайті парламенту. Авторами документу є всі депутати з фракції "Голос".

Читайте також"Дуже правильно": дипломат оцінив реакцію МЗС України на таємну "інавгурацію" Лукашенка

Відео дня

Проектом постанови передбачається звернутися до Кабінету міністрів та Державної міграційної служби з проханням "розглянути можливість надання тимчасового захисту громадянам Республіки Білорусь, які масово вимушені шукати захисту в Україні внаслідок політичних переслідувань в Білорусі".

Зазначається, що ухвалити таке рішення пропонується з метою забезпечення безпечного та гідного перебування громадян Республіки Білорусь в Україні у зв’язку з масовими переслідуваннями та насильством на батьківщині, а також зважаючи на потребу в посиленні міжнародного тиску на білоруських посадових осіб, причетних до спотворення результатів виборів 9 серпня та масових порушень прав і свобод людини.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту постанови, за інформацією Держприкордонлужби, станом на 9 вересня щонайменше 15 громадян Білорусі вже попросили надати їм притулок в Україні.

"За неофіційними джерелами, мова йде не про десятки, а сотні людей. Тим часом, більшість громадян Республіки Білорусь прибувають в Україну, не вимагаючи надання притулку у зв’язку зі складністю та тривалістю його отримання, очікуючи покращення ситуації в Республіці Білорусь. Їхнє перебування в Україні обмежується строком 90 днів, а доступ до ринку праці відсутній", - зауважують депутати.

Протести в Білорусі та інавгурація президента

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Того ж дня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що українська влада проведе термінові наради для визначення офіційної позиції стосовно таємної інавгурації Лукашенка та його політичного статусу.
  • Пізніше Кулеба заявив, що інавгурація Лукашенка не означає визнання його легітимності на посту президента.