Олександр Лукашенко неодноразово звинувачував Україну у втручанні у протести в Білорусі / REUTERS

Міністерство закордонних справ України готує пропозиції щодо подальшого розвитку українсько-білоруських відносин.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС України, у міністерстві відбулася робоча нарада щодо ситуації в Республіці Білорусь, яка склалась після президентських виборів 9 серпня.

Читайте такожЗМІ дізналися, як Україна може відповісти Білорусі за видачу "вагнерівців" Росії

Відео дня

Участь у нараді взяли працівники всіх профільних департаментів МЗС та посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим. Посол надав оцінку ситуації в Білорусі, ймовірні прогнози розвитку подій та пропозиції щодо реагування. Також відбулася дискусія щодо порушених послом питань.

"За результатами наради Міністерство закордонних справ України внесе на розгляд керівництва держави пропозиції щодо подальшого розвитку українсько-білоруських відносин", - йдеться у повідомленні.

В МЗС нагадали, що 17 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба оголосив про рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів.

Зокрема, виклику посла передували безпідставні звинувачення діючим керівництвом Білорусі України у втручанні у внутрішні справи республіки, а також видача Республікою Білорусь бійців ПВК "Вагнер" Російській Федерації, попри всі наявні моральні та правові підстави передати їх Україні.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • Згідно з офіційними даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися зіткнення з силовиками, розгорілася політична криза.
  • Громадяни вимагають від Лукашенка піти у відставку, в містах проходять наймасовіші за пострадянський час акції протесту, ряд ключових промислових підприємств оголосили про страйк.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня Лукашенко доручив МЗС попередити лідерів окремих країн ЄС та України «про відповідальність за розпалювання заворушень».