Володимира Зеленського звинуватили в тому, що він нібито надів російську косоворотку / instagram.com/zelenskiy_official/

Обговорення "вишиванки Зеленського" в соцмережах сьогодні ледь не затьмарило його ж прес-конференцію. Президента України звинуватили в тому, що на День вишиванки він надів російську косоворотку.

Журналіст і блогер Владислав Бовсуновський вирішив розвінчати "зраду", пояснивши, що "вишиванка Зеленського" - один з варіантів народної сорочки, спільної для всіх слов'ян. А різниця в російській і українській сорочці полягає в характері візерунків, а не розрізах.

"Вишиванка Зеленського - один з варіантів народної сорочки, спільної для всіх слов'ян. Те, що називають "косовороткою" - слов'янська (в тому числі і українська) сорочка, пошита за візантійськими лекалами. Прийшла на нашу територію вона завдяки торговельним зв'язкам Русі (зі столицею в Києві) з греками. Вишиванка - вишита сорочка (неважливо де у неї розріз). Різниця в російській і українській сорочці полягає в характері візерунків, а не розрізах. Більш того, візерунки відрізняються від села до села, від регіону до регіону», - розповів він.

Відео дня

Читайте такожДень вишиванки: депутати викликали захоплення своїми вбраннями в національному стилі

За словами Бовсуновського, загальне уявлення мас про народний костюм українців і росіян було придумано в СРСР художниками на замовлення Компартії.

"Просто потрібно було вказувати якось відмінності, ось вони і напружили творчі колективи. Дуже прошу - не розганяти радянські наративи та іншу маячню, придуману радянськими пропагандистами... А образ шаровар з вишиванкою (мода одного з періодів козацтва) був також придуманий в радянські часи, а закріпився в масах завдяки відомому мультсеріалу», - зазначив він.

Свою обізнаність у національних костюмах Владислав Бовсуновський пояснив тим, що його мама «є художником - мистецтвознавцем, а ще деякі люди знають, що це вона зробила національні костюми, в яких зустрічають офіційні делегації інших країн».

Нагадаємо, напередодні великої прес-конференції в ангарі ДП "Антонов" президент Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською привітали українців з Днем вишиванки.

На офіційній сторінці Зеленського в Instagram президентське подружжя оприлюднило знімок у вишиванках. Цього року Володимир з Оленою обрали сорочки з однаковою червоно-чорною вишивкою від дизайнера Artem Klimchuk та майстра з вишивки Руслана Панчука. 

"Наша гордість, наш символ і скарб. З Днем вишиванки!"- підписана публікація на сторінці президента.