Боротьба Зеленського з олігархами є частиною війни проти російського впливу в Україні / фото УНІАН

Заходи з боротьби проти олігархів, що приймаються президентом Володимиром Зеленським, є частиною стратегії по стриманню в Україні російського впливу.

Про це написав Пітер Клепп, оглядач видання The European Post.

Він розповів, що в Україні існує частка потужних бізнес-діячів, які значно впливають на політичні партії та канали ЗМІ, які часто їм належать. Деякі з них мають "кишенькових" суддів і вищих державних службовців, а багато хто має тісні зв’язки з Кремлем.

Відео дня

Тому нещодавно Зеленський схвалив прийняття закону, що забороняє олігархам брати участь у великій приватизації державних компаній.

"Одним із найбільш скандально відомих олігархів є Віктор Медведчук, близький друг президента Росії Володимира Путіна, який є хрещеним батьком його дочки. Він є лідером проросійської партії "За життя", і потрапив під санкції адміністрації Обами після того, як вибухнув конфлікт у 2014 році", - нагадав Клепп.

Протягом тривалого часу український політичний клас був до Медведчука толерантним, оскільки в ньому бачили важливий канал зв’язку з Кремлем.

"Ситуація змінилася при Зеленському, оскільки Медведчук перебуває під домашнім арештом з травня за звинуваченнями у фінансовій підтримці російських повстанців на Сході України, які ведуть сепаратистську війну з 2014 року. Медведчук і три його телевізійні канали вже потрапили під санкції Президента України в лютому за звинуваченнями у поширенні російської дезінформації. Його дружину також звинувачують у спрямуванні прибутків від російського нафтового підприємства сепаратистам", - повідомив експерт.

Іншим олігархом, який протягом довгого часу надавав підтримку Медведчуку, є колишній президент Петро Порошенко. Зараз йому загрожують розслідування і кримінальні провадження щодо зв’язків з Медведчуком, ключовим союзником Путіна в Україні. 

Наразі безпосередня загроза російського вторгнення зосередила уми всередині та за межами України на необхідності нейтралізації потужних груп інтересів, які можуть перейти на іншу сторону у разі нападу Росії, вважає Клепп.

 "Путін не визнає, що Україна є і повинна залишатися окремою суверенною державою. Реформована й успішна Україна становила б значну загрозу внутрішній стабільності в Росії, оскільки її можна розглядати як взірцем для наслідування, враховуючи культурну схожість", - резюмував він.