В Кремлі вустами прес-секретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова вже заявляють, що президент США Джо Байден під час переговорів з президентом України Володимиром Зеленським може підштовхнути його "піти шляхом реалізації Мінських домовленостей, а також домовленостей, які пізніше були досягнуті в Парижі". Та це вкрай малоймовірно.

США розуміють, що є різне тлумачення Мінських угод

По-перше, на Україну в цьому питанні тиснули й раніше, але зрозуміло, що, якщо щось не відповідає українським інтересам, цього ніхто виконувати не буде. Тому в Кремлі видають бажане за дійсне.

Відео дня

Тема Донбасу буде обговорюватись, але не в контексті того, щоб Україна виконала Мінські угоди так, як хоче Росія. США розуміють, що є різне тлумачення Мінських угод. І в України інше тлумачення, ніж у Росії. Україна давно запрошує США до участі в Нормандському форматі, але, мені здається більш ймовірним, що США можуть відновити окрему лінію переговорів с РФ на тему Донбасу та України, як це було раніше – на рівні спецпредставників Нуланд - Сурков, Волкер – Сурков. Щось подібне може бути. Проте, це лише ідея, припущення, як може відновлюватись та розвиватись переговорний процес за участі США. Не знаю, буде це обговорюватись, чи ні. США мають це обговорити з РФ. Інтерес України не в тому, щоб відновилися ці спецпредставники, а в тому, щоб США активно брали участь в переговорному процесі по Донбасу.

По-друге, тема Донбасу дійсно буде обговорюватись під час переговорів у Вашингтоні серед головних, але не буде головною. Головна тема – подальший розвиток двосторонньої співпраці, перш за все, у сфері оборони і національної безпеки.В оборонній сфері будуть підписані три угоди. Також буде зроблена спільна підсумкова заява.

США будуть цікавитись темою здійснення реформ в Україні – антикорупційної та інших

Друга важлива тема – це сфера енергетики. Це пов’язано з "Північним потоком-2", обіцянками США та Німеччини допомагати Україні й захищати українські інтереси в контексті цього газогону, щоб зменшити для нас ризики. Робота в цьому напрямі вже йде. Зокрема 23 серпня, під час Кримської платформи, відбулася зустріч трьох міністрів енергетики – України, США та Німеччини. Тема в США співпраці в енергетичній сфері буде продовжена. Вона буде однією з головних.

І, безумовно, США будуть цікавитись темою здійснення реформ в Україні - антикорупційної та інших. Оце - головні теми.

Поїздка, де є зустріч з президентом США, не може бути пустою

Що стосується перенесення зустрічі президента Байдена з президентом Зеленським, це не вплине на ключові теми, які мають обговорюватись. Так, це створило проблеми для програми візиту, зокрема для Каліфорнійської частини, тому що довелося багато що змінювати. Всі ж розуміють, чому так сталося? - Через Афганістан, надзвичайну ситуацію, останній день евакуації звідти 31 серпня... Тому США переносили зустріч не тільки з Зеленським, а й з прем’єр-міністром Ізраїлю.

Та, попри все, ключова подія – зустріч Зеленського з Байденом – відбудеться.

Щодо розмов про нерезультативність цього візиту, про те, що це – "пуста поїздка", хочу нагадати, що поїздка, де є зустріч з президентом США, не може бути пустою. Це офіційний візит. Це – по-перше. По-друге, на відміну від візиту Порошенка в США у 2017 році, коли у нього відбулася коротка зустріч з Трампом, цей візит буде більш змістовним і результативним. Адже буде підписано три угоди у сфері оборони, зроблена спільна заява і, можливо, буде угода й у сфері енергетики. Це – конкретний результат. Адже не під час кожного візиту підписуються такі угоди.

Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"