Ентоні Блінкен їде до України / фото REUTERS

Держсекретар США Ентоні Блінкен та його заступниця Вікторія Нуланд сьогодні прибудуть до Києва з дводенним візитом. 

Читайте такожВизит "ревизора". О чем Украина будет говорить с госсекретарем США Блинкеном

Блінкен приїде в Україну на запрошення глави МЗС Дмитра Кулеби. 6 травня глави української та американської дипломатії проведуть переговори. Вони обговорять розвиток стратегічного партнерства України та США, поглиблення взаємодії у політичній та безпековій сферах, збільшення обсягів торгівлі та інвестицій.

Також планується зустріч Блінкена з президентом України Володимиром Зеленським, іншими високопосадовцями та представниками громадянського суспільства.

Візит Блінкена до України: про що говоритимуть

Міністр закордонних справ України в 2014-2019 роках Павло Клімкін переконаний, що під час візиту Блінкена до України можуть порушуватися питання організації виробництва вакцин від COVID-19 та розміщення військового контингенту США в Україні. Про це він повідомив в коментарі УНІАН.

Зокрема, Клімкін назвав майбутній візит Блінкена до України проявом публічної підтримки з боку адміністрації президента США Джо Байдена.

На переконання дипломата, візит стане можливістю поговорити про те, як відбуватиметься взаємодія з США в питанні просування реформ в Україні. «Є виклики в контексті того, що відбулося навколо «Нафтогазу» і це не про особистості, оскільки американці це вважають реальним руйнуванням усіх принципів цивілізованого корпоративного управління», - додав він.

Клімкін з посиланням на американських партнерів зазначив, що під час візиту також порушуватимуться питання судової реформи і боротьби з корупцією.

За його словами, топ-темою обговорення також стане питання боротьби з пандемією COVID-19. Дипломат переконаний, що не потрібно обмежуватися переговорами щодо додаткових поставок вакцин від коронавірусу. «Зараз у США лунають заклики скасувати патентний захист вакцин, то чому б не говорити про організацію виробництва на території України однієї з американських вакцин. У цьому питанні українська влада має бути амбітною і реально забезпечити здоров’я української нації. На перспективу також може обговорюватись питання постачання ліків від коронавірусної хвороби, які зараз розробляють американські виробники» , - зауважив він.

Клімкін переконаний, що не тільки можливим, але й вкрай необхідним питанням для обговорення стане військова підтримка України на фоні «гри м’язами» Російською Федерацією на кордоні та ескалації бойових дій на Донбасі.

При цьому, як наголосив Клмікін, необхідне як збільшення військової допомоги з боку США, так і реальне обговорення розміщення американських підрозділів в Україні спочатку в контексті тренування українських військових, оскільки це додатковий чинник безпеки. «Усе це необхідно обговорювати з Блінкеном та потім з Пентагоном, коли відповідні політичні рішення будуть прийняті адміністрацією президента США», - наголосив він.

За його словами, Україні потрібно більше оборонної зброї, це дуже важливо для того, щоб відбити можливу російську ескалацію. Дипломат зазначив, що йдеться про оборонну зброю, ракетні комплекси і в перспективі - про протиповітряну оборону. 

«Водночас це історія не сьогоднішнього і не завтрашнього дня. Це історія про довіру, про нашу здатність обслуговувати ці комплекси. Це історія колись почнеться з того, що американські підрозділи поступово будуть навчати українських військових користуватись зенітними ракетними комплексами MIM-104 Patriot. Ця історія дуже важлива, вона навіть критична, але це не історія на найближче майбутнє», - вважає Клімкін.

Подібної думки дотримується і Міністр закордонних справ України у 2007-2009 роках Володимир Огризко.

Читайте такожСША виступають проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" - Блінкен

У коментарі УНІАН він заявив, що Україні, у зв’язку із загрозою з боку Російської Федерації, під час візиту Блінкена до України варто порушити питання підписання безпекового договору з США, яким би реально гарантувалася безпека нашої держави.

«Нам потрібно змінювати парадигму наших очікувань, усіх прохань. Україна є важливим фактором безпеки в Європі, і саме з цього ми повинні виходити, коли чогось очікуємо. Ми повинні формувати той порядок денний, який нам вигідний. Якщо ми з цього погляду подивимося на те, що відбувається, і сформулюємо питання, які для нас є важливими, – тоді ми не будемо постійно бути прохачами, які стоять під церквою біля паперті і просять милостиню», - сказав він.

Огризко переконаний, що Україна може цілком спокійно ставити питання про реальне просування до НАТО. План дій щодо членства в Альянсі має стати фактичним визнанням ролі України в обороні від спільного агресора, тому що він загрожує не лише Україні, а й усьому Заходу.

За його словами, оскільки завтра Україна не зможе набути членства НАТО, то українська влада могла би поставити перед США питання про підписання безпекового договору, яким би американці реально гарантували Києву безпеку. «У цьому договорі міг би бути аналог 5-ої статті Вашингтонського договору про колективу оборону, а не ті «гарантії», які були в Будапештському меморандумі», - наголосив Огризко.

Архівні документи для Блінкена

За інформацією ТСН, під час особистої зустрічі з Блінкеном, Володимир Зеленський має намір передати йому архівні папери і документи, що підтверджують його українське коріння. 

Як відомо, дід Блінкена Моріс народився в Києві в єврейській родині, а 1904 року вона іммігрувала до США. Батько Моріса, Меїр Блінкен, був поетом, писав у Києві вірші на ідиші. 

Втім, держсекретар США їде зовсім за іншим. Очікується, що американська сторона буде наполягати на реформуванні України і боротьбі з корупцією. Крім того, у Вашингтоні дуже стурбовані ситуацією у "Нафтогазі".

Вас також можуть зацікавити новини