Разумкова відправили у відставку / фото УНІАН

У жовтні Україну сколихнула новина про відставку Дмитра Разумкова – спікера Верховної Ради і голови парламенту. Цю посаду він обіймав з 2019 року.

Дмитро Разумков: біографія і кар'єра

Дмитро народився 8 жовтня 1983 року в Бердичеві Житомирської області в сім'ї політика і актриси. У 14-річному віці Разумков переїхав до Києва і вступив до ліцею. Потім з відзнакою закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка за фахом "Міжнародні. У 2011 році здобув другу вищу освіту за спеціальністю правознавця.

Дмитро Разумков з 2006 року працює у сфері політичного консультування. У 2006-2010 роках був членом "Партії регіонів", але покинув її після перемоги Віктора Януковича на виборах. У 2010-2014 роках працював з Сергієм Тігіпком, з яким познайомився завдяки зв'язкам батька. 

Відео дня
Дмитро Разумков біографія / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

У 2019 році під час президентських виборів став консультантом і спікером штабу Володимира Зеленського, а в травні цього ж року став главою партії "Слуга народу". Пізніше на цій посаді Разумкова змінив Олександр Корнієнко. Влітку 2019 року Разумков обраний народним депутатом "Слуги народу" і головою Верховної Ради.

Дмитро Разумков: погляди

Публічно Дмитро Разумков принципово говорить російською. Він вважає, що в період військової агресії РФ мовне питання в Україні не актуальне. Однак під час виконання робочих обов'язків переходить на українську відповідно до законодавства.

Поки у нас російська агресія, поки у нас є бажання російської держави захищати російськомовне населення, то під час ефірів я використовую виключно російську мову. Тому що я вважаю, що не треба приїжджати на танках, приходити з кулеметами, автоматами і "зеленими чоловічками" і захищати мене як російськомовне населення.

У 2021 році Разумков не підтримав введення санкцій проти депутата Тараса Козака і закриття його телеканалів.

Дмитро Разумков: сім'я

Дмитро Разумков одружений на дочці колишнього мера Миколаєва Володимира Чайки Юлії. У нього є двоє синів: Олександр і Олексій.

Відставка Разумкова - що було раніше

30 вересня Дмитро Разумков повідомив, що "Слуга народу" ініціювала його відставку з посади голови Верховної Ради. Пізніше в "Слузі народу" заявили, що звернення Давида Арахамії про отримання підписних листів про відставку Разумкова – його особиста ініціатива.

2 жовтня у Трускавці розпочався збір підписів народних депутатів від "Слуги народу" за відставку Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради України. Протягом декількох годин "Слуги" зібрали необхідну кількість підписів.

Питання можливої відставки Разумкова 2 жовтня також прокоментував президент Володимир Зеленський. Цього дня він побував на засіданні "Слуг" у Трускавці.

7 жовтня Верховна Рада України відправила Разумкова у відставку з посади спікера парламенту.