Кравчук каже, що слова Фокіна - це його особиста думка / фото УНІАН

Керівник української делегації на переговорах у Мінську, перший президент України Леонід Кравчук прокоментував слова свого колеги по ТКГ Вітольда Фокіна щодо надання особливого статусу для всієї території Донбасу.

Про це Кравчук розповів в ефірі телеканалу "Еспресо".

Він назвав заяву Фокіна його особистою думкою, додаючи, що той не радився та не обговорював її з делегацією.

Відео дня

"Чи має право Фокін говорили про свою власну позицію? Так, має. Але, якщо його позиція не відповідає, припустимо, законові, прийнятому ВР, то він не може цю позицію оприлюднювати, тому що він уже не просто Фокін, а він заступник голови делегації, член делегації України у ТКГ", - сказав Кравчук.

За словами першого президента, подальшу долю Фокіна на переговорах вирішуватиме Володимир Зеленський.

"Це питання буде обговорено на засіданні нашої делегації, я думаю, люди висловляться з цього приводу. Фокін пояснить, чому він саме таку обрав тактику, позицію, і це не наше рішення. Це рішення глави держави. Фокін призначений на цю посаду указом президента. Я до цього призначення абсолютно ніякого відношення не маю", - запевнив він.

Кравчук резюмував, що не може одноосібно вирішувати це питання, оскільки це не його компетенція.

Особливий статус для всього Донбасу: що саме сказав Фокін

  • В одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. Також висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України. За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.