gp.gov.ua

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела нараду щодо шляхів підвищення ефективності функціонування системи повернення активів, здобутих злочинним шляхом. Обговорили також проблеми запровадження і реалізації державної стратегії з цього питання.

Участь у заході взяли керівники Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, міністерств юстиції, закордонних справ та економіки, представники правоохоронних та інших державних органів.

"Повернення активів є важливою складовою системи ефективної боротьби з корупцією, відмиванням грошей та організованою злочинністю. Оскільки це дозволяє позбавити злочинців незаконно одержаних доходів, є одним із найбільш дієвих інструментів запобігання вчиненню нових правопорушень. Цей процес є складним та ресурсним і повинен бути реалізований за умови чіткої та тісної взаємодії, співпраці і координації всіх сторін", – зазначила Ірина Венедіктова.

Відео дня

Генпрокурор зауважила, що удосконалення законодавства у сфері повернення активів злочинного походження, а також посилення інституційних спроможностей відповідних правоохоронних органів та органів державної влади, як і координація їх діяльності є першочерговими цілями.

З лютого 2021 року розпочала роботу Міжвідомча робоча група з питань повернення активів збанкрутілих банків під головуванням Прем’єр-міністра України. До неї входять представники Офісу Генерального прокурора.

На даний час у провадженні органів досудового розслідування перебувають більше 1,5 тисячі кримінальних проваджень про злочини в банківській сфері. Офісу Генпрокурора вдалося досягти результативності в справах щодо ТОП-10 боржників Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, і наразі активізується повернення з-за кордону вкрадених коштів та майна.

gp.gov.ua

"Ми зустрілися з представниками Міжнародного валютного фонду та Світового банку й обговорили стратегічні напрямки нашої співпраці. Безсумнівно, ефективна координація між правоохоронними органами та нашими міжнародними партнерами у конкретних справах сприятиме ефективності цього процесу. Відповідно до зобов’язань, відтепер ми публікуватимемо піврічні звіти про результати кримінальних проваджень щодо ексвласників, керівників та інших пов’язаних осіб по кожному з банків, виведених з ринку із 2014 року", – констатувала Ірина Венедіктова

Учасники зустрічі окреслили план заходів щодо координації дій для розробки дієвої стратегії з повернення активів, а також домовилися про створення робочих груп.