Василь Цушко народився 1 лютого 1963 року \ УНІАН

Василь Цушко з'явився в українській політиці в 1994 році, коли був обраний народним депутатом. Тепер він претендує на посаду заступника міністра фінансів Сергія Марченка.

Які посади обіймав Василь Цушко:

Василь Цушко чотири рази був депутатом Верховної Ради - обирався в 1994, 1998, 2002 та 2006 роках.

2005-2006 роки - був головою Одеської обласної держадміністрації.

Відео дня

1 грудня 2006 року, після того, як Верховна Рада відправила у відставку колишнього главу МВС Юрія Луценка, Василь Цушко став Міністром внутрішніх справ. На цій посаді він пробув до грудня 2007 року.

З березня по грудень 2010 року обіймав посаду міністра економіки в уряді Миколи Азарова.

При Вікторі Януковичі з 2010 по 2014 рік очолював Антимонопольний комітет.

У липні 2011 року Василь Цушко оголосив про свій намір піти з посади голови Соцпартії, пояснюючи своє рішення неможливістю поєднувати державну службу та партійну діяльність.

1 квітня 2014 він був зареєстрований ЦВК як кандидат на позачергових виборах президента України шляхом самовисування.

22 травня 2014 року відмовився від подальшої участі у виборах.

Чим запам'ятався Василь Цушко:

12 березня 2007 року лідери парламентської фракції «Наша Україна» і БЮТ у присутності президента Віктора Ющенка і за його підтримки підписали спільну заяву, в якій виклали свої вимоги до «антикризової» коаліції. Серед цих вимог було: відправити у відставку Міністра внутрішніх справ Василя Цушка і Генерального прокурора Олександра Медведька, а також вивести внутрішні війська з-під підпорядкування МВС і перепідпорядкувати їх безпосередньо президенту.

17 березня 2007 року Василь Цушко провів свою першу, з моменту призначення на посаду міністра, прес-конференцію і заявив, що «в країні відбувається ескалація конфлікту, що може призвести до серйозних наслідків».

2 квітня 2007 року президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, призначивши проведення дострокових парламентських виборів на 27 травня 2007 року. Парламент відмовився підкоритися указу, а Кабмін прийняв рішення не фінансувати проведення позачергових виборів. 5 квітня 2007 року на позачерговому засіданні Ради національної безпеки і оборони було прийнято рішення зобов'язати уряд фінансувати дострокові вибори: проти проголосували тільки Василь Цушко і перший віце-прем'єр Микола Азаров. У той же день Цушко дав розпорядження виділити більше 1000 міліціонерів на охорону будівлі Верховної Ради.

18 квітня 2007 року будівлю Конституційного суду України заблокували представники опозиції, які намагалися перешкодити проведенню засідання суду. Розблокували будівлю за наказом Василя Цушка силами спецпідрозділів «Барс» і «Беркут».

24 травня 2007 року Ющенко видав указ про призначення Шемчука тимчасово виконуючим обов'язки голови ГПУ. Але, зусиллями Василя Цушка та підпорядкованих йому органів внутрішніх справ (у тому числі ДАІ), призначення Шемчука на посаду не сталося. Увечері 24 травня 2007 року бійці спецпідрозділу «Титан» взяли будівлю ГПУ під охорону, згідно з договором про охорону, який був підписаний МВС і ГПУ 24 травня.

Вранці 25 травня всі співробітники Управління державної охорони покинули будівлю Генпрокуратури. У той же день Шемчук відкрив чотири кримінальних справи: три - за фактом захоплення будівлі ГПУ, перевищення повноважень співробітниками МВС і втручання у діяльність правоохоронних органів, і ще одне - відносно Василя Цушка за перевищення службових повноважень. Розслідуванням займалася СБУ.

Також, Василь Цушко відмовився виконувати виданий 25 травня 2007 року указ Ющенка, яким той вивів внутрішні війська з-під підпорядкування МВС і перепідпорядкував їх президенту. 26 травня 2007 року Солом'янський районний суд міста Києва призупинив дію даного указу, але вже 29 травня 2007 року рішення Солом'янського суду було скасовано колегією суддів Київського апеляційного адміністративного суду.

27 травня міністр Василь Цушко звернувся в поліклініку МВС, яка знаходиться на території МВС. Лікарі поставили діагноз — інфаркт, і провели негайну госпіталізацію міністра. Вже о 18.00 Цушко знаходився в реанімації шпиталю МВС.

30 травня 2007 року була оприлюднена інформація про те, що Цушко був госпіталізований з діагнозом «інфаркт міокарду» і перебував у Центральному госпіталі МВС. Публікувалася інформація про те, що інфаркт міг бути викликаний отруєнням, однак політичні опоненти Василя Цушка заявили, що хвороба міністра є симуляцією з метою уникнути відповідальності за протизаконні дії в ГПУ 24 травня 2007 року.

31 травня 2007 року Цушко на реанімаційному літаку був доставлений у клініку в місті Ганновер (Німеччина), де був прооперований.

1 червня 2007 року представникам МВС та знайомим міністра довелося спростовувати інформацію про смерть Василя Цушка, яка з'явилася у ЗМІ.

У липні 2007 року Цушко повернувся в Україну. На прес-конференції, яка відбулася у серпні, Цушко у відповідь на запитання про стан його здоров'я заявив: "Я вам відповім по-одеськи - «Не дочекаєтеся!» При цьому він відмовився говорити про своє отруєння, але ЗМІ, пов'язані з його політичними опонентами, інтерпретували цю відмову як заперечення самого факту отруєння. Але, вже у вересні Василь Цушко виступив із заявою про те, що йому «допомогли захворіти».

14 липня 2007 року всі кримінальні справи проти Цушка було закрито Печерським районним судом міста Києва. На початку 2007 року, через місяць після того, як розпочалася кампанія з дострокових парламентських виборів, Василь Цушко на зустрічі з виборцями Харкова назвав себе особистим ворогом Ющенка.

Пізніше Цушко стверджував, що своїми діями він, крім іншого, не дав Віктору Ющенку залишитися при владі на другий термін. Також він заявляв, що захопивши в 2007 році Генпрокуратуру, врятував Віктора Януковича і його соратників від арешту.

У липні 2011 року Василь Цушко оголосив про свій намір піти з посади голови Соцпартії \ УНІАН

Повернення Цушка в політику:

На початку вересня 2009 року Василь Цушко повернувся в політику. Вперше після тривалої перерви він з'явився на публіці - разом з Віктором Януковичем відвідав Одесу з нагоди відзначення 215-ї річниці міста. Згодом Василь Цушко став керівником переможної президентської виборної кампанії Віктора Януковича в Одеській області.

10 березня 2010 року, після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах, кримінальну справу проти Цушка (всі раніше відкриті справи об'єднані 24 січня 2008 року) було закрито через відсутність складу злочину.

11 березня 2010 року Василь Цушко був призначений на посаду міністра економіки в новому уряді Миколи Азарова.

24 липня 2010 року на позачерговому з'їзді СПУ Олександр Мороз запропонував обрати нового голову партії. На розгляд делегатів він виніс три кандидатури в тому числі і кандидатуру Цушка, який і став новим лідером СПУ.

Біографія Василя Цушка:

Василь Цушко народився 1 лютого 1963 року в селі Надрічне Тарутинського району Одеської області.

У 1988 році закінчив Одеський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «економіст». В 2005 році отримав кваліфікацію юриста Національного університету внутрішніх справ.