false

Голова Львівської обласної Військової адміністрації Максим Козицький просуває перепризначення заступником голови управління податкової служби в області Ігоря Лазорка - людини брата Віктора Медведчука Сергія Медведчука. Про це пише видання "Дело".

Саме з бажанням просунути Лазорка журналісти пов'язують недавній випад губернатора проти обласних фіскалів, які, навпаки, вирішили ставленика Медведчука звільнити. Козицький вказав, зокрема, на відшкодування ПДВ сумнівним структурам. При цьому фірма його батька Зіновія Козицького, ТОВ "ЕНЕРГОІНВЕСТ" – на момент відшкодування мала 2 працівники і сплатила бюджету 12 тис. грн, при цьому сума відшкодування ПДВ на розрахунковий рахунок склала 12,31 млн.грн., підрахував профільний журналіст.

За інформацією видання, Лазорко був помічником Медведчука-молодшого ще під час перебування останнього депутатом місцевої облради, і відтоді не втратив зв'язок. Також видання відзначає і можливий конфлікт інтересів Козицького, пов'язаний з тим, що його батько працював зі структурами "Газпрому" і також може бути пов'язаний з Медведчуком.

Відео дня

Нинішній заступник голови ДПС області Лазорко обіймає цю посаду з серпня 2020 року. До цього він працював на різних посадах на рівні начальника відділу в обласній та місцевих податкових інспекціях Львівщини та Львова ще з середини 1990-х років з невеликими перервами на роботу в бізнесі, пише видання. Як і на багатьох керівників податкової, на Лазорка багато скарг від бізнесу, зокрема, звинувачення в тиску, затягуванні перевірок, вимаганні хабарів. Однак у конкретні кримінальні справи ці звинувачення не виливалися.

"Вся його кар'єра кінця 1990-х - початку 2000-х будувалася в тісній підтримці і співпраці з тодішнім головою ДПА у Львівській області Сергієм Володимировичем Медведчуком, братом Віктора Медведчука. Зокрема, з 1994 по 2003 рік Лазорко працював у податкових органах Городоцького району Львівської області. Саме від цього району обирався до Львівської обласної ради Медведчук-молодший", - йдеться в статті.

За інформацією джерел видання, коли Сергій Медведчук балотувався до обласної ради, на Лазорку нібито лежала відповідальність за організацію виборчого процесу (схеми з відкріпними талонами, адміністративний тиск на бізнес в районі з метою мобілізації голосів за "правильного" кандидата). "Завдяки тому, що кампанії проходили "успішно", і голова податкової впевнено обирався депутатом обласної ради, його "помічник" у цьому процесі завжди був на особливому рахунку на своєму основному місці роботи", - сказано в матеріалі.

Підвищення Лазорка на посаді з начальника відділу до заступника голови податкової в 2020 році лобіював, за даними видання, глава області Максим Козицький. "Не виключено, що призначення Лазорка навіть у 2020 році відбувалося або за рекомендацією, або за підтримки Медведчуків і Козаків", - сказано в матеріалі.

"Коли його покровителі відійшли від справ, Лазорко продовжив лобіювати їхні бізнес-інтереси. Пізніше Лазорко зблизився із Зіновієм Козицьким. Разом вони розробляли і впроваджували схеми незаконного відшкодування ПДВ для компаній Козака-Медведчука. Отримували бюджетне відшкодування і компанії самого Зіновія Козицького. Ще один "талант" Ігоря Лазорка – це забезпечення безперешкодної роботи конвертаційних центрів. Цей бізнес теж приносив чималі доходи", - пише Роман Лаврів.

Важливо зазначити, що фірми Козицького - чи не найбільшого в регіоні газовидобувача і екс-бізнес-партнера подружжя нинішнього прем'єр-міністра Дениса Шмигаля - з середини 2000-х активно співпрацювали в Європі з "Газпромом", допомагаючи російському гігантові в облаштуванні підземних сховищ газу та інших проектах. Співпраця проходила через компанії одного з найбагатших людей Чехії Карла Комарека. Розвинути бізнес таких масштабів в енергетичному секторі і не перетнутися з тіньовими "господарями" регіону було майже неможливо, йдеться в статті.

"З приходом нового керівника ГУ ДПС у Львівській області та оголошеним в країні курсом на боротьбу зі схемами Лазорко виявився непотрібним. Крісло під ним захиталося. Покровителі відчули, що їхнім схемним фінансовим потокам приходить кінець і перейшли в наступ. Врятувати рядового Ігоря Лазорка. Ось в цьому і полягають реальні причини "війни", - переконаний Лаврів. Бажання губернатора зберегти старі схеми і зміцнити довголітні корупційні зв'язки, навіть незважаючи на очевидний конфлікт інтересів, повинні розслідувати Державне бюро розслідувань і Служба безпеки України, йдеться в статті.