У понеділок, 20 лютого, президент США Джозеф Байден мав вирушити до Польщі, проте відвідав Україну.

По-перше, це символічний акт, який важко переоцінити. США демонструють, що готові ризикувати і жертвувати (в тому числі першою особою держави), але будуть поруч з Україною до кінця — до її перемоги над країною-агресором. 

Це має надихати українців. 

Відео дня

Кінцеве рішення щодо літаків не обов’язково має бути ухвалено саме в цей понеділок

Крім того, в цьому випадку ми говоримо не лише про підтримку, а про готовність надавати реальну допомогу у подоланні ворога. Адже американський лідер прибув до нас не з пустими руками. Зокрема можна очікувати, що президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден будуть говорити сьогодні про навчання українських пілотів на F-16, а також про строки передачі цих винищувачів Україні. Також очікувано буде порушено питання ракет великої або середньої дальності та надання нам чергової партії систем Himars. 

Кінцеве рішення щодо літаків не обов’язково має бути ухвалено саме в цей понеділок. Але було б дивно сумніватись у тому, що це питання зрушиться з місця. Про підтримку говорить і анонсований пакет допомоги Україні від США.

По-друге, звичайно, що на фоні поведінки російського карлика, який боїться вилізти зі свого бункера навіть для поїздки до Криму, візит Байдена до Києва виглядає дуже сміливим кроком. 

Американці не дозволили б першій особі країни прибути в українську столицю, якби не були впевненні у її захисті

Показовою реакцією на візит президента США до України було підняття у повітря кількох винищувачів  Міг-31К. Поділяю думку про те, що у росіян сталась істерика. Звісно, вони спробували хоч якось напакостити. Мовляв, вони тут неподалік не просто так і залишаються загрозою для Києва. 

Проте всі бачили, що в момент повітряної тривоги ніхто не біг в укриття та не намагався швидесенько евакуювати Джо Байдена від можливого посягання на його життя. Натомість український президент спокійно і гідно зустрів американського колегу. Ми всі побачили, як Байден пройшов Михайловською площею у столиці України під час гулу сирени. Звичайно, це вказує на сміливість американського президента. Але зверніть увагу: ні в кого і не виникає сумнівів у тому, що Байден у безпеці

Обстрілювати Україну в момент візиту президента США — ризик для самої Росії

Я думаю, американці не дозволили б першій особі країни прибути в українську столицю, якби не були впевненні у її захисті. Тож, можна припустити, що напередодні цього візиту Київ отримав додаткові ресурси для закриття неба від можливих обстрілів. Не виключаю, що системи Patriot вже поставили на озброєння наших сил ППО.

Втім, не слід виключати, що після промови Байдена та оголошення про надання нам чергового траншу допомоги РФ спробує вдатися до чергового масового обстрілу. Але обстрілювати Україну в момент візиту президента США — ризик для самої Росії: можуть отримати адекватну відповідь не від нас. Та Путін у всій цій ситуації отримав сильного ляпаса і має вигляд звичайної бункерної криси, яка боїться вийти на вулицю. 

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства