Мкртчан заявив в інтерв'ю, що від пов'язаних з Тарутою осіб йому постійно надходять погрози

Високий суд Лондона не просто відхилив фінансові вимоги нардепа Сергія Тарути до ще одного співвласника корпорації "Індустріальний Союз Донбасу" - Олега Мкртчана.  Більш того, це борги Тарути перед бізнес-партнером складають мільйони фунтів стерлінгів, стверджує Едуард Мкртчан, чий батько був засуджений (у тому числі й на підставі свідчень Тарути) в 2019-му році Московським міськсудом на дев'ять років колонії загального режиму за звинуваченням у розкраданні коштів російського Зовнішекономбанку, виділених для розвитку ІСД.

Едуард Мкртчан спростовує заяву Сергія Тарути про борг батька в $281 млн і стверджує, що йому надходять погрози від оточення нардепа.

"Тарута розповідає, що мій батько не розрахувався з ним за частки в ІСД. Але він замовчує, що спочатку він їх подарував батькові, потім визначив, що вони коштують 7 мільйонів, а потім 50, - розповів він в інтерв'ю "Економічній правді". - Потім йому зовсім знесло дах, і він захотів 750. Коли зірвалася угода з "Євразом" (російська група, якій Гайдук, Тарута і Мкртчан хотіли продати ІСД в 2008 році. - ЕП), його трішки попустило, і сума зменшилася до 281 мільйона. Все це зафіксовано в матеріалах Високого суду Англії. Вся ця карусель жадібності й ненаситності. Тарута каже, що Мкртчан заплатив за нього при покупці 12% «Запоріжсталі». Це правда. Мій батько заплатив за нього майже 106 мільйонів доларів. Більш того, Тарута у 2013-му продав свою частку «Запоріжсталі» ЗЕБу й забрав гроші. Також він забув згадати про те, як продав спільний (що належить Таруті й Мкртчану. - ЕП) готель "Ялта Інтурист" і не віддав моєму батькові його частку з цієї угоди, а вивів гроші на свою компанію "ЕСКО". Тарута забув згадати, що мій батько доплачував за нього комісію Бакаю (екс-глава НАК "Нафтогаз України", отримав близько 300 млн дол комісії. - ЕП) за підсумками глобальної угоди ІСД з ЗЕБом. Ще він забув, як перереєстрував на себе спільну (що належить Таруті й Мкртчану. - ЕП) Гданську судноверф, як купував за спільні гроші собі літаки, яхти й так далі. Всього - на суму понад 400 мільйонів доларів. Так хто кому що винен, містере Таруто?»

Відео дня

"Він винен батькові мільйони фунтів. Мільйони", - стверджує Едуард Мкртчан.

І нагадує, що Високий суд Лондона 14 липня 2020 року своїм рішенням відмовив Таруті у всіх фінансових вимогах до батька: «Єдине - суд зажадав від нашого боку передати Таруті незначний пакет акцій ІСД, і з боку батька всі формальності з передачі пакета завершені. Але Тарута свідомо затягує процес переоформлення акцій".

Мкртчан заявив в інтерв'ю, що від пов'язаних з Тарутою осіб йому постійно надходять погрози, а сам нардеп «ходить і всім пропонує купити у нього активи, які належать мені й моєму партнеру».

Він заперечує, що сторона Сергія Тарути намагається продати ці активи, вважаючи, що таким чином відбудеться залік погашення боргу, про наявність якого говорив нардеп.

"Жодного боргу немає, - наголошує Мкртчан-молодший, але він ходить і всім пропонує ці активи. Мені дзвонять і кажуть: "Едуарде, але це ж ви володієте цією компанією? А як від імені Сергія Олексійовича проводять переговори про оціночну вартість активів без вас?».

Едуард Мкртчан заявив, що мета його інтерв'ю - убезпечити свою сім'ю і себе «від майбутніх непередбачуваних подій»: «Я вирішив заявити про цю ситуацію, щоб, якщо щось трапиться, всі знали, що це зробила конкретно ця людина. Я миролюбна людина, чесно плачу податки, і вважаю, що я особисто нікому, тим більше Сергію Таруті, нічого не винен».

Крім того, Мкртчан також стверджує, що «Тарута приховав свої активи - перереєстрував їх на пов'язаних осіб, у тому числі на членів своєї сім'ї. Юристи батька по всьому світу проводять дії з реалізації рішення суду, щоб стягнути цей багатомільйонний борг... зараз як забезпечення виконання рішення англійського суду заморожені всі активи Сергія Тарути у всіх юрисдикціях».