Україна підтримала територіальну цілісність Азербайджану / фото ua.depositphotos.com

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що Україна послідовно підтримує територіальну цілісність Азербайджану.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

"Одним з наріжних каменів української зовнішньої політики є підтримка територіальної цілісності держав. Ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само як і Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах. І цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним", - наголосив Кулеба.

На переконання міністра, зараз на Кавказі головне - не розпалювати додатково і без того дуже високі емоції.

"Зараз потрібно працювати на зниження емоцій та припинення кровопролиття", - додав він.

Читайте також"Щоб не гинули люди": у Раді закликали припинити бойові дії в районі Нагірного Карабаху

За словами Кулеби, у зв’язку з відновленням бойових дій він доручив посольствам України в Азербайджані та Вірменії надавати максимальне сприяння українським громадянам, які перебувають у цих країнах: забезпечено цілодобове функціонування гарячих ліній, посольства мають встановити зв’язок з громадянами, які перебувають в районах, наближених до бойових дій, і дуже оперативно реагувати на будь-які проблемні чи надзвичайні ситуації, в які можуть потрапляти співвітчизники.

Загострення в Нагірному Карабасі: що відомо

Нагірний Карабах: історія конфлікту

Нагірно-Карабаська автономна область, що входила до складу Азербайджанської РСР, проголосила незалежність у вересні 1991 року. Азербайджан не визнав автономію НКР. Згідно з адміністративно-територіальним поділом республіки, територія, яку контролює НКР, є частиною Азербайджану. Міжнародна спільнота не визнала референдум.

Читайте такожNew York Times: Битва між Вірменією й Азербайджаном може стати війною більших держав

У 1991-1994 роках в районі розгорнулися повномасштабні воєнні дії. Вірменія підтримала Нагірний Карабах у конфлікті з Азербайджаном. У 1994 році між Вірменією і НКР з одного боку та Азербайджаном з іншого було укладено Бішкекський протокол про припинення вогню. Однак біля лінії зіткнення продовжилися збройні конфлікти.

У квітні 2016 року ситуація загострилася, коли Азербайджан і Вірменія звинуватили одне одного у порушенні перемир'я. Тоді внаслідок стрілянини на кордоні загинули щонайменше кілька десятків людей.