Зароблені на продажу сировини кошти вимиваються з країни, заявляє нардеп / фото ua.depositphotos.com

Збудувати потужну економіку без підтримки національного товаровиробника та без продуманої чіткої стратегії неможливо. І доки влада цього не зрозуміє, жодні точкові кадрові зміни в уряді та навіть зміна всього уряду не даватимуть необхідного для країни й громадян результату. Таку думку висловив співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» народний депутат Віктор Бондар.

Він наголосив: коли президент України говорить про розбудову економіки, що своїми унікальними можливостями має приваблювати інвесторів, урядовці повинні щонайменше дати відповідь і голові держави, і громадянам, у чому полягатиме унікальність цієї економіки. А також власне бачення економічної моделі та плани, як таку економіку створити. Але досі профільні міністри й уряд у цілому демонстрували безініціативність та відсутність стратегічного планування.

У результаті Україна, маючи потужні сировинні та людські ресурси, залишається сировинним придатком розвинених країн. Зароблені на продажу сировини кошти вимиваються з країни, а отримані кредити йдуть не на посилення промислових потужностей держави, а проїдаються.

Відео дня

«Ми продаємо, експортуємо сировину, а завозимо імпортні товари й залишаємо там у десятки разів більше грошей, ніж мали б заробляти тут, виробляючи свої промислові товари, виробляючи свою аграрну продукцію і так далі. Поки в пана президента, поки в уряді не зрозуміють, що експортувати сировину та імпортувати готову продукцію — це шлях у нікуди, це злочинна діяльність, нічого в країні не зміниться.

Я неодноразово говорив: покажіть, яка буде економічна модель України? Що уряд пропонує нам протягом року побудувати? Замість того, щоб через державні банки кредитувати промисловість під створення робочих місць, під закупівлю обладнання, через облігації вимітають із тих держбанків усі кошти в бюджет і тупо проїдають. Замість того, щоби кредити брати на розвиток, на будівництво, на промислове відродження, на авіаційну галузь, космічну, на будь-які інші галузі, нам беруть кошти в кредит і просто їх проїдають знову й знову», — зазначив Бондар.