Україна готує санкції проти Нікарагуа через незаконне призначення почесного консула в окупованому Криму / REUTERS

Україна готується запровадити санкції проти Нікараґуа через незаконне призначення почесного консула у тимчасово окупованому Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив під час онлайн-брифінгу.

За його словами, влада Нікараґуа вчинила недружній крок стосовно України.

Відео дня

"Нам стало відомо, що на, жаль, попри попередження України не вдаватися до такого кроку, уряд Нікараґуа офіційно призначив почесного консула в Автономній республіці Крим, яка тимчасово окупована Російською Федерацією", - заявив Кулеба.

Таким чином, на півострові відкривається Почесне консульство.

"Це, наголошую, не класичний консул, а саме почесний консул. Це окрема форма представництва, коли громадянин країни, в якій консульство відкривається, починає представляти інтереси тієї країни, яка консульство відкриває", - сказав міністр.

При цьому, за словами Кулеби, особливо кричущим є той факт, що на посаду почесного консула призначено одіозного Олега Бєлавенцева.

"У 2019 році Святошинський районний суд Києва засудив Бєлавенцева до 13 років ув'язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканність кордонів України. Бєлавенцев був одним з активних учасників спроби анексії Криму, і тому призначення на посаду почесного консула є особливо кричущим і нахабним кроком", - сказав Кулеба.

Бєлавенцев - близький друг Міністра оборони РФ Сергія Шойгу / фото УНІАН

За його словами, Україна розглядає такі незаконні дії Нікараґуа як пряме порушення законодавства України і міжнародного права.

"Це відверто недружній крок щодо нашої держави, який потурає збройній агресії Російської Федерації. Ми також розглядаємо цей крок як спробу легітимізувати незаконну анексію, незаконну окупацію Кримського півострова. Наша позиція дуже проста і чітка - ми не залишимо цей крок Нікараґуа без відповіді, і вже я доручив і вже надіслана нота уряду Нікараґуа з вимогою негайно скасувати неправомірне рішення. У цій ноті також міститься попередження, що в разі відсутності відповідної реакції з боку Нікараґуа Україна почне застосовувати санкційні механізми відповідно до свого законодавства для того, щоб покарати Нікараґуа за цей крок", - сказав Кулеба.

Читайте такожУкраїна може запровадити санкції проти Білорусі-Кулеба

Крім того, заявив міністр, якщо це не подіє, Україна готова вжити ще більш жорстких кроків для захисту територіальної цілісності і суверенітету.

Відзначимо, що у квітні 2014 року США ввели санкції проти семи громадян РФ і 17 компаній через окупацію Криму. У список, зокрема, включений Бєлавенцев.

Вас також можуть зацікавити новини: