Зеленський прокоментував зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки" \ фото REUTERS

Після декількох раундів перемовин на рівні радників лідерів країн – учасниць "нормандського формату" готуватиметься зустріч на найвищому рівні.

Читайте також"Складні, але робочі": віце-прем'єр розкрив деталі вчорашніх "нормандських" перемовинПро це заявив президент Володимир Зеленський, йдеться в повідомленні на його сайті.

«Продовжуються зустрічі в "нормандському форматі". Якщо зустрічаються радники – і я вже знаю результат – значить, буде плануватися зустріч лідерів "нормандського формату"», – сказав глава держави.

Відео дня

За словами Зеленського, делегації країн "нормандської четвірки" на переговорах 11 вересня не поставили крапку в багатьох питаннях. Тому буде ще одна зустріч на рівні радників лідерів України, Росії, Німеччини та Франції.

«Найголовніше рішення, яке сьогодні є – це дотримання та продовження режиму тиші. Чи задоволений я на 100%? Ні. Чи мали бойову втрату? Так. Але якщо ми йдемо до виконання Мінських угод, якщо ми йдемо до миру на сході нашої крани, перше і головне питання – це дотримання режиму тиші. Це значить, що наші хлопці не будуть гинути», – наголосив Зеленський.

Він зауважив, що такого тривалого режиму припинення вогню на Донбасі не було за всі роки війни.

У свою чергу керівник Офісу президента Андрій Єрмак акцентував увагу на тому, що українська делегація повернулася з переговорів у Берліні з головним результатом – була здобута підтримка режиму припинення вогню з боку всіх учасників "нормандського формату".

Він нагадав, що рішення про припинення вогню було ухвалене в межах Мінського процесу, а зараз це рішення одержало підтримку від представників країн «нормандської четвірки».

Крім цього, Єрмак зазначив, що на зустрічі 11 вересня уперше за останні роки були присутні представники ОБСЄ в Тристоронній контактній групі – спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ Хайді Грау і голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

«Це означає, що взаємодія та скоординована робота двох форматів (мінського та нормандського переговорних форматів. – ред.) вийшла на більш високий рівень. І ми очікуємо від цього конкретних результатів вже на найближчому тижні – 15 вересня, коли відбудеться відеоконференція ТКГ», – повідомив він.

Поміж іншого Єрмак також повідомив, що було досягнуто домовленості, що до кінця цього місяця представники Міжнародного комітету Червоного Хреста отримають безперешкодний доступ до українських громадян на непідконтрольних територіях.

«Ми очікуємо, що це дуже прискорить процес повернення наших громадян. Ви знаєте, що ми маємо таке завдання від президента, і це наш пріоритет», – наголосив Єрмак.

Він зазначив, що вже з понеділка команди радників почнуть працювати над підготовкою наступної зустрічі, яка має відбутися впродовж декількох тижнів.

Зустріч у нормандському форматі:

  • 26 серпня Єрмак повідомив, що зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки", що планувалася на 28 серпня, перенесено на перші числа вересня.
  • Очікувалося, що від України в зустрічі візьме участь Єрмак, від Німеччини – помічник канцлера з питань зовнішньої політики Ян Хеккер, від Франції – радник президента Еммануель Бон, від РФ – заступник голови адміністрації президента Дмитро Козак.
  • 9 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков підтвердив участь Козака в зустрічі помічників глав держав "нормандського формату" 11 вересня в Берліні.
  • 11 вересня зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки" відбулася. На ній Україну представляв Андрій Єрмак та віце-прем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.