Нормандський саміт відбувся у Франції 9 грудня / REUTERS

Україна підтримує позицію Німеччини, що саміт лідерів країн «нормандського формату» має відбутися в кінці вересня.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на зустрічі з федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом у Києві, повідомили у прес-службі глави держави.

Читайте такожПобажав здоров'я: Лукашенко привітав Зеленського з нагоди Дня Незалежності

Відео дня

Український лідер звернув увагу на прогрес у напрямі встановлення миру на сході України та інші кроки, що наближають проведення чергової зустрічі «нормандської четвірки» на рівні лідерів держав.

«Щоб у нас вийшло провести найближчим часом, якомога швидше, зустріч у «нормандському форматі» – все підготувати та дійсно просуватися вперед. Зараз справді є відчуття, що команди працюють непогано», – зауважив Зеленський. Він нагадав, що вже 29 днів немає бойових втрат на Донбасі, і наголосив, що вважає це «великою спільною перемогою».

Зі свого боку Маас запевнив, що Німеччина й надалі докладатиме всіх зусиль задля досягнення успіху в мирному процесі. Він висловив сподівання, що запланована на вересень 2020 року зустріч міністрів закордонних справ країн – учасниць «нормандського формату» надасть додатковий імпульс виконанню рішень Паризького саміту «Нормандської четвірки».

«Україна підтримує німецьку позицію, що саміт лідерів має відбутися в кінці вересня», – заявив Зеленський.

Нормандський формат: що відомо

REUTERS
  • За результатами "нормандського саміту" 9 грудня 2019 року у Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії погодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи з розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі.
  • Тоді було визначено, що це має відбутися до кінця березня 2020 року. До цього часу цього розведення не відбулося. Раніше розведення сил української армії та окупаційних військ в районі Станиці Луганської відбулось у червні 2019 року, поблизу Золотого - наприкінці жовтня, в районі Богданівки і Петрівського – у листопаді.
  • Також у Паризькому комюніке йшлося про обмін утримуваними особами. Крім того, лідери країн "нормандської четвірки" задекларували підтримку досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування.
  • Разом з тим в комюніке йшлося про узгодження правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і так звану "формулу Штайнмайера".
  • 7 липня віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков допустив, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" у Берліні може відбутися впродовж серпня.
  • З опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню. Домовленість про перемир'я була досягнута учасниками Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі 22 липня.