Зібрано головні заяви Володимира Зеленського та Олафа Шольца, зроблені в Києві / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц поспілкувалися в Києві й дали прес-конференцію в Маріїнському палаці. 

Після зустрічі лідери держав, зокрема, висловилися про реалізацію Мінських угод щодо Донбасу, членство України в НАТО і покарання Росії у разі нової агресії проти української держави.

Варто зазначити, що, за словами Шольца, Зеленський дав обіцянку щодо реалізації політичної частини "Мінська".

Відео дня

УНІАН зібрав головні заяви лідерів держав.

Зібрано ключові заяви Володимира Зеленського та Олафа Шольца після зустрічі в Києві / фото REUTERS 

Що Шольц говорив про Мінські угоди

"Президент мене запевнив у тому, що Україна надасть проекти законів щодо особливого статусу та місцевих виборів для дискусії...", – сказав канцлер.

Що Зеленський і Шольц говорили про членство України в НАТО

Президент прокоментував слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка нібито про ймовірність відмови України від наміру вступити в НАТО.

"Не все, на жаль, залежить від України: бажання України щодо Євросоюзу, щодо укріплення своїх кордонів, щодо майбутнього Альянсу, щодо наших амбіцій тощо. Ми б хотіли членства в НАТО і це було б забезпечення нашої територіальної цілісності. І також це закріплено і в Конституції України", – зазначив глава держави.

"Що стосується того, чи правильно ми всі зрозуміли пана Пристайка або неправильно. В тому, що він сказав, треба звернути увагу на деякі деталі. Сьогодні багато журналістів та багато лідерів… натякають Україні, що можна не ризикувати та не підіймати постійно питання щодо майбутнього членства в Альянсі, тому що ці ризики пов’язані з реакцією РФ. Мені здається, що ніхто цього вже не приховує... Але все одно це рішення залежить від нас", – підкреслив він.

"...щодо членства в Альянсі – на цей час воно не актуальне", – заявив Шольц.

Покарання Росії у разі нової агресії проти України

"Я не маю відповіді на питання, які санкції будуть застосовані, у разі ескалації, у бік Російської Федерації… Я конкретної відповіді (на це питання – Ред.) не отримав, а ставив я його лідерам багато разів у цій небезпечній ситуації в останні місяці", – стверджував Зеленський.

"Ми багато працюємо над пакетом санкцій. Ми вели переговори з Росією, ми рішуче сказали, що так буде (запровадять санкції у разі нової агресії – Ред.). Не слід сумніватися, що ми не знаємо, що робити. Але зараз мова йде про ескалацію. Ми підготовлені й рішучі", – говорив Шольц.

Олаф Шольц анонсував нову допомогу Україні від Німеччини / фото REUTERS

Допомога Німеччини Україні

"Німеччина підтримує Україну багато років словом та ділом. Жодна країна у світі не підтримувала Україну за останні вісім років так сильно фінансово. Таким чином ми зробили українську економіку більш незалежною від іноземного впливу. І я можу вас запевнити, що ми будемо продовжувати цю підтримку. Тому я радий, що можу сьогодні оголосити швидку виплату 150 млн євро з поточного незв’язаного фінансового кредиту, і можу оголосити про новий незв’язаний кредит. І це, до речі, крім підтримки Україні з боку ЄС", – заявив канцлер.

Зеленський розвіяв чутки про те, що його сім'я покинула Україну

"Моя сім'я завжди зі мною і з Україною. Це принципово для України та суспільства – бути тут", – поділився очільник нашої країни.

Вас також можуть зацікавити новини: