Україна наполягає на введенні санкцій проти РФ за отруєння російського опозиціонера / УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що проти Росії повинні бути вжиті заходи у зв’язку з виявленою в організмі Навального російською отрутою «Новачок».

Про це він повідомив на брифінгу в міністерстві 4 вересня.

«Немає підстав не довіряти висновкам німецької лабораторії. Україна одразу виступила з заявою, у якій ми визнали результати цих аналізів і засудили застосування РФ хімічної речовини «Новачок» проти опозиційного лідера», – нагадав Кулеба.

Читайте такожОчільник МЗС розповів, як просувається вступ України до Євросоюзу і НАТО

Це не поодинока подія, зауважив міністр.

«Це черговий крок РФ у боротьбі з інакомисленням. Для них не існує кордонів, щоб когось отруїти. Це робиться по всьому світу, історії ці добре відомі», – наголосив він.

Також Кулеба нагадав про заяву Організації з заборони використання хімічної зброї, яка розцінила дії Кремля як застосування хімзброї.

«Це стартова позиція, з якої треба оцінювати дії Російської Федерації. Ми виходимо з того, що цей злочин не повинен залишитися безкарним. Логіка показує нам, що безкарність лише спонукає РФ до нових агресивних дій і злочинів», – зазначив міністр.

Він додав, що партнери й усі країни, котрі опонують позиції РФ, повинні задіяти дієві механізми впливу. Зокрема – ухвалення нових санкцій та перегляд на дозвіл будувати «Північний потік-2».

Глава МЗС пояснив, що у випадку завершення проекту «…потоку-2» у Росії з’являться додаткові інвестиції у свої агресивні дії як усередині країни, так і за її межами.

«Тому час вже комплексно підійти до питання і вжити заходів, які максимально підвищать ціну за її агресивні дії», – наголосив Кулеба.

Отруєння Олексія Навального: що відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів до Томська. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості та патологічне мислення.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили. 
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу в організмі Навального виявили сліди отрути з групи «Новачок».