Експерти організації застерігають, що частина нововведень, передбачених законопроектом, суттєво збільшують фіскальний тиск на підприємців / фото korupciya.com

Спілка українських підприємців закликає президента України Володимира Зеленського не підписувати законопроект №1210 та повернути його на доопрацювання парламенту.

Про це йдеться у відповідній заяві на сайті СУП.

«В умовах назріваючої економічно-фінансової діяльності значна кількість податків та зборів не буде сплачена до державного бюджету і тому набрання чинності законопроєкту може призвести до негативних наслідків для ділової активності», - йдеться у документі.

Відео дня

Експерти організації застерігають, що частина нововведень, передбачених законопроектом, суттєво збільшують фіскальний тиск на підприємців та можуть негативно позначитися на умовах ведення бізнесу в Україні.

Серед норм, на вилученні яких з документа наполягають підприємці,  розширення прав контролюючих органів, ускладнення правил оподаткування, запровадження безпрецедентних механізмів контролю для іноземних компаній тощо.

Водночас, Рада підприємців при КМУ звернулася до голови Виконавчого комітету реформ Михеїла Саакашвілі з проханням звернути увагу президента України на можливі ризики для економіки України у разі набрання чинності проекту закону №1210. 

Читайте такожБізнес покращив оцінку податкової системи України – ЄБА

У зверненні наголошується, що в умовах економічної кризи, спричиненої розповсюдженням вірусу COVID-19 у світі, а також введенням заборони для деяких суб’єктів господарювання на провадження своєї діяльності значна кількість податків та зборів не буде сплачена до державного бюджету через обмежувальні заходи тому підписання законопроекту №1210 може мати катастрофічні наслідки для економіки нашої держави.

Експерти акцентують, що законопроект №1210 розроблявся та голосувався до початку економічної кризи та пандемії, що суттєво вплинуло на значну кількість запропонованих ним змін, тому реалізація суперечливих норм не відповідає економічним реаліям, що склалися в сьогоднішніх умовах.

Також Федерація роботодавців звернулася до Виконавчого комітету реформ з пропозицією врахувати ризики запровадження норм законопроекту № 1210 при підготовці пропозицій президенту України з проведення першочергових реформ у податковій сфері.

У Федерації наголошують, що потребують перегляду та доопрацюванню положення законопроекту щодо:

  • збільшення тиску на бізнес через підвищення розміру штрафних санкцій та введення нових штрафів;
  • надання широких повноважень податковим органам з визначення «винної відповідальності» платника податків та розмірів штрафів;
  • підвищення в рази ренти на видобуток залізної руди та акцизного податку на тютюнові вироби;
  • запровадження безпрецедентних механізмів контролю за звітністю щодо контрольованих іноземних компаній.

Нагадаємо,  16 січня 2020 року парламент схвалив в другому читанні та в цілому скандальний законопроект № 1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України назвали законопроект №1210 «податковим терором».

Категорично проти цього законопроекту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – в т. ч. Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгівельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.