Володимир Зеленський провів закриту нараду з силовиками по ситуації в Білорусі / REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявляє, що події в Білорусі можуть суттєво вплинути на Україну.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це він сказав на закритій нараді з керівниками розвідувальних органів України, очільниками силових структур, а також головами ряду обласних держадміністрацій у зв'язку з різким загостренням ситуації в Республіці Білорусь.

Читайте також"Результати не викликають довіри": МЗС України виступило із заявою щодо виборів у Білорусі

Відео дня

За словами Зеленського, події в цій країні можуть суттєво вплинути на Україну.

Під час наради була детально проаналізована як внутрішньополітична ситуація у Білорусі, так і численні зовнішні чинники, які можуть вплинути на розвиток післявиборчих подій.

Вибори та протест в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, решту трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, у різних містах країни було затримано близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих почали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів дві телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у розв‘язанні проблем" у Білорусі.
  • 14 серпня у Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів у Білорусі і про початок роботи над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів та насильство щодо протестувальників.