Ілюстрація REUTERS

«Зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №3605 сам по собі є злочином, оскільки передбачає покарання журналістів за публікацію фото, відео листувань чи інших фактів з життя топ чиновників та представників влади, а це є обмеженням свободи слова».

Таку думку висловив народний депутат України, співголова політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабинович в понеділок, 15 червня.

Політик нагадав, що законопроект з'явився після того, як журналісти, виконуючи свою роботу, «показали реальне життя «слуг народу»», опублікувавши листування народного депутата Богдана Яременка з повією, яку він вів під час пленарного засідання просто в сесійній залі.

Відео дня

«Тут же представники пропрезидентської фракції внесли до сесійної зали законопроект №3605, яким передбачається кримінальна відповідальність за фіксацію листування парламентарів», – звернув увагу Вадим Рабинович.

«Я вважаю, що цей закон «слуги» подали тільки тому, що журналісти показали, як їх депутати листувалися з повіями прямо у сесійній залі Верховної Ради. Це отримало широкий розголос і резонанс, – і тепер «слуги» вважають такі дії представників ЗМІ злочином», – обурився політик.

«Так, цей законопроект сам по собі є злочином! Вважаю, що морально «слуги» не мали права подавати до парламенту, а Верховна Рада – не має права його розглядати», – закликав Вадим Рабинович.

Співголова партії «Опозиційна платформа – За життя» підкреслив, що його «просто засмучує факт перетворення «слуг народу» на бояр, з яких ще й питати не можна!»

«Дорогі друзі, з відкритими очима подивіться на те, що сьогодні відбувається в країні, і задумайтесь над тим, що може статися завтра...», – закликав Вадим Рабинович.

Раніше, виступаючи на засіданні Погоджувальної ради лідерів депутатських груп і фракцій, співголова фракції «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабинович попросив Верховну Раду розглянути можливість зняття законопроекту №3605 з порядку денного. А «слуг» – подумати над своїм моральним виглядом. «Краще не пишіть повіям, тоді і не треба буде затикати рота журналістам або обмежувати свободу слова», – закликав парламентар.