фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою (№2513).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення з подальшим внесенням техніко-юридичних правок проголосували 236 із 368 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожНардепи оскаржили в Конституційному суді право президента призначати директора ДБР

Відео дня

Законом у Кримінальному кодексі України встановлюється, що створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Участь у злочинній організації карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Якщо такі дії були вчинені службовою особою з використанням службового становища, це карається позбавленням волі на строк від 8 до 13 років з конфіскацією майна.

Створення злочинної спільноти, тобто, об’єднання двох чи більше злочинних організацій, керівництво такою спільнотою караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Якщо вказані вище дії були вчинені особою, яка здійснює злочинний вплив або є особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі, у статусі "злодія в законі", це карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Водночас, звільняється від кримінальної відповідальності особа, крім організатора або керівника злочинної організації, якщо вона до повідомлення їй про підозру у вчиненні цього злочину добровільно повідомила про створення злочинної організації або участь у ній та активно сприяла її розкриттю.

Уточнюється, що під злочинним впливом слід розуміти будь-які дії особи, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям, сприяє, спонукає, координує або здійснює інший вплив на злочинну діяльність, організовує або безпосередньо здійснює розподіл коштів, майна чи інших активів (доходів від них), спрямованих на забезпечення такої діяльності.

Під особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі, у статусі "злодія в законі", слід розуміти особу, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям, здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб, які здійснюють злочинний вплив.

Крім того, визначається, що умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу за відсутності ознак, зазначених у статті Кодексу щодо створення, керівництва злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участі у ній, карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

Ті самі дії, вчинені повторно або в ізоляторах тимчасового тримання, слідчих ізоляторах чи установах виконання покарань, караються позбавленням волі від 9 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Читайте також"Водний транспорт, імпічмент, скасування недоторканності, концесія": президент назвав важливі закони для Ради

Якщо вказані вище дії були вчинені особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі, у статусі "злодія в законі", це карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

Також встановлюється, що організація або сприяння у проведенні злочинного зібрання (сходки) представників злочинних організацій або організованих груп, або осіб, які здійснюють злочинний вплив, для планування вчинення одного або більше злочинів, матеріального забезпечення чи координації злочинної діяльності, у тому числі, розподілу доходів, одержаних злочинним шляхом, або сфер злочинного впливу, а також участь у такому зібранні, у тому числі, з використанням засобів зв’язку, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Звільняється від кримінальної відповідальності особа, крім організатора злочинного зібрання, за вчинення такого злочину, якщо вона до повідомлення їй про підозру у вчиненні цього злочину добровільно повідомила про цей злочин, а також активно сприяла його розкриттю.

Звернення до особи, яка завідомо для винного може здійснювати злочинний вплив, зокрема, до особи, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі, у статусі "злодія в законі", з метою застосування нею такого впливу, карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з конфіскацією майна або без такої.

Також зміни вносяться до Кримінального процесуального кодексу України, Кримінально-виконавчого кодексу, законів "Про попереднє ув’язнення" та "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.