Столтенберг нагадав Зеленському про реформи / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг перед самітом НАТО, який відбудеться в Брюсселі 14 червня, закликав президента України Володимира Зеленського не забувати про реформи.

Як повідомив Столтенберг в Twitter, він провів розмову з президентом України, яка є цінним партнером для Альянсу.

"Ми обговорили майбутній саміт НАТО, ситуацію з безпекою у регіоні і неприйнятне воєнне нарощення Росії. Я наголосив на нашій постійній політичній і практичній підтримці та заохотив (рухатися) процесом реформ", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

Читайте такожБайден провів телефонну розмову з Зеленським - пообіцяв підтримувати Україну

Як повідомляв УНІАН, Зеленський в інтерв'ю Axios, яке в лютому вийшло на американському каналі HBO, заявив, що Україна хоче бути рівноправним членом НАТО.

9 лютого генсек НАТО Столтенберг зазначив, що наближення України до членства в НАТО залежить від успішної реалізації реформ. Зокрема, Україна повинна зміцнювати демократичні інститути, боротися з корупцією, вводити демократичний політичний контроль над ЗСУ.

У Посольстві США також заявляли, що для подальшого просування євроатлантичної інтеграції України необхідний прогрес у "важких, але важливих" реформах.

5 березня віце-прем'єр Ольга Стефанішина заявила, що зараз не менш як 14 з 30 країн-членів НАТО готові перевести в практичну площину політику "відкритих дверей" для України.

7 червня заступник генсека НАТО Мірчі Джоане заявив, що в альянсі поки що немає консенсусу в питанні надання Україні Плану дій для членства.

9 червня державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна вже володіє всіма інструментами для потенційного приєднання до НАТО.