Україна, Польща та Великобританія офіційно започатковують новий тристоронній формат співпраці, покликаний зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю між країнами. Сторони домовились працювати над більш детальним документом. І, в принципі, хотілося б подивитись, що буде наприкінці цього процесу. Проте вже зараз можна сказати, що це - дуже позитивний крок.

У нас вже є позитивні політичні напрацювання в так званому Люблінському трикутнику – Україна, Литва, Польща, в Асоційованому тріо – з Грузією та Молдовою, маємо потужне співробітництво з Туреччиною… Для України все це важливо, адже всі ці країни поєднуються спільними інтересами.

У російської влади - постійна ностальгія за царськими часами та Радянським союзом…

Деякі учасники цих союзників бачать загрозу з боку Росії, її агресивного курсу на силову зміну сучасного стану речей. РФ хоче встановити ексклюзивну сферу впливу. В тому числі, наприклад, на країни Балтії. Хоче впливати на політику Європи, і не просто впливати, а чи не командувати. У російської влади - постійна ностальгія за часами Олександра І, Миколи І, Сталіна, за Радянським союзом… Проте у 21 сторіччі є країни, які не хочуть цьому підкорятися, а хочуть самі робити вибір. Це - природно.

На мою думку, ці політичні союзи будуть сталими та тривалими, якщо під них буде підкладене якесь економічне, індустріальне, військово-технічне співробітництво. Як, в принципі, у нас вже є з Туреччиною. Тому, вважаю, що якісь промислові, індустріальні проекти, особливо у сфері розробки озброєнь, можуть бути цікавими усім сторонам.

В основі наших регіональних союзів мають бути спільні проекти

Наприклад, є такий союз, утворений торік - США-Австралія-Британія. В основі цього союзу лежить спільне виробництво в Австралії атомних підводних човнів. Мені здається, що в основі наших регіональних союзів мають бути якісь такі спільні проекти. І, враховуючи ситуацію, бажано – у сфері спільного виробництва озброєнь.

Впевнений, що поле для діяльності у цьому напрямі є. Не готовий говорити предметно по конкретних напрямках, але у нас є дуже непогані розробки в плані доволі сучасних озброєнь, в плані будівництва в тому числі колісної техніки. Річ лише у тім, що в них треба інвестувати.

Наприклад, економічний сенс будувати завод з виготовлення стрілецької зброї є, коли є можливість на союзні експортні поставки. В сьогоднішньому світі все це коштує недешево. І навіть Сполучені Штати в дуже багатьох проектах надають перевагу спільним розробкам. Ми теж можемо подумати в цьому напрямку – можливо, збудувавши спільними зусиллями такий завод в Україні чи Польщі, щоб він працював та забезпечував всі три країни якимсь видом озброєння. Це завдання для української дипломатії.

Варто бути відкритими до співпраці між союзами

Крім того, варто бути відкритими до співпраці не лише всередині цих регіональних союзів, а й до співпраці між союзами. Наприклад, у скандинавських країн є цікаве співробітництво в рамках "Північного виміру", і серйозний безпековий компонент. Нам це може бути цікаво.

Загалом же, в регіональних союзах у нас, мені здається, великий потенціал. Поле діяльності доволі широке. Головне – починати та рухатись в цьому напрямку.

Олег Бєлоколос, голова правління "Майдан закордонних справ", член політради партії ила і честь"