Зеленський зазначив, що власники танкера Delfi 10 місяців не давали його відбуксирувати \ фото Владислав Криклій, Facebook

Президент Володимир Зеленський пообіцяв після місцевих виборів назвати прізвища власників танкера Delfi, що майже рік забруднював море біля Одеси.

Читайте такожЗ'явилися фото евакуйованого в порт танкера DelfiЯк передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час спілкування з представниками ЗМІ в рамках поїздки до Одеської області.

За словами президента, власники затонулого у Чорному морі поблизу Одеси танкера Delfi 10 місяців не давали можливості проводити роботи з його відбуксирування.

Відео дня

«Дійсно, ніхто предметно, фундаментально нічого не міг зробити з власниками. Ми з ними поговорили. Я вважаю, що вони злочинці, тому що сказали неправду й мені, вони нас запевнили, що впродовж місяця зможуть винайняти компанію, яка, згідно із законодавством, забере з пляжу цей танкер Delfi», - зазначив президент.

«Нас цікавило, що це за танкер, без розпізнавальних знаків і прапорів. Всі боялися і нам говорили, що там якісь західні бенефіціари. Ми знайшли вже в принципі бенефіціарів. Не будемо говорити назву політичної партії, тому що скажуть, що я це сказав через місцеві вибори. Тому не хочу, ми почекаємо кінця місцевих виборів, а потім розкажемо вам, хто бенефіціари цього «західного», «сучасного» танкера. Вони хотіли його розпилити на метал, як, в принципі, ці люди все життя і розпилювали нашу країну», - додав глава держави.

Аварія танкера Delfi у морі біля Одеси: 

  • У листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси, в районі пляжу «Дельфін», зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту.
  • В результаті аварії було забруднено узбережжя, витоки нафтопродуктів почастішали з настанням літа.
  • Судновласник пообіцяв забрати танкер з пляжу ще до 31 березня, потім терміни переносилися. Останні спроби наприкінці липня завершилися невдачею.
  • 26 липня комісія з ТЕБ та НС Одеської ОДА визнала ситуацію з «Делфі» надзвичайною.
  • 10 серпня було підписано тристоронній договір між АМПУ, компаніями «Краншип» і «Бруклін-Київ» і здійснено ряд підготовчих робіт. Роботи з підняття судна виконувала «Краншип» (входить до групи компаній «Трансшип»), а «Бруклін-Київ» фінансувала угоду. 26 серпня «Делфі» поставили на рівний кіль.
  • 1 вересня Господарський суд Одеської області заарештував судно за позовом АМПУ.
  • Вранці 10 вересня танкер відбуксирували в морський порт «Чорноморськ». Судно зберігатиметься в порту до завершення всіх судових формальностей.
  • Керівник «Трансшип» Андрій Іванов заявив, що роботи з відбуксирування танкера з узбережжя Одеси обійшлися приблизно в 500 тис. дол.
  • За даними Держекоінспекції, сума збитків від витоку забруднювальних речовин з танкера Delfi становить 453 тис. грн.