Всі ваші банківські операції, соціальні мережі, месенджери, електронна пошта, сервіси таксі та доставки - фактично все зав'язано на особистий телефонний номер. І поміркуйте, у кого він є: близькі, друзі, приятелі, колеги, клієнти, потенційні клієнти, робочі контакти, знайомі… Тобто, це вже давно не щось справді приватне. Тому крадіжка сім-карти може бути навіть більш небезпечною, ніж втрата паспорта.

Як вона відбувається? Способів багато. Зазвичай, шахраї збирають інформацію про людину в інтернеті, де особистими даними часто ділимося ми самі, та звертаються до мобільного оператора за перевипуском сім-карти, посилаючись на викрадення або втрату телефону.

За першої можливості продублюйте звернення до мобільного оператора письмово. Також заблокуйте банківські карти в телефонному режимі

Якщо сім-карта не зареєстрована за паспортом чи абонент не встановив заборону на її дистанційну заміну, шахрай може перевипустити сімку одним дзвінком до служби підтримки оператора.

Якщо ж картка прив’язана до паспортних даних, викрасти її значно складніше. Для перевипуску необхідно пред’явити паспорт, на який зареєстровано номер, і бути присутнім в сервісному центрі особисто. Втім, і у такому випадку зловмисник може використати підроблений паспорт або довіреність нібито від імені абонента. Не слід виключати і людський фактор – дублікат сім-карти шахрай може отримати, змовившись з працівником сервісного центру або через його халатність.  

Чи можна захиститись від шахраїв? Принаймні варто дотримуватись кількох правил:

  • використовуйте два номери телефону – один як фінансовий (можна випустити другий віртуальний номер, до якого прив’язати банківські картки), а другий – для спілкування;
  • обмежуйте поширення особистої інформації в інтернеті (повне ім’я, дата народження, адреса, телефон);
  • намагайтесь не відповідати на незнайомі телефонні дзвінки (пам’ятайте, що банк або мобільний оператор НІКОЛИ не уточнює телефоном номер карти, термін закінчення її дії, CVV, кодове слово, паролі);
  • ігноруйте SMS з проханням перетелефонувати до банку або оператора зв’язку;
  • не відкривайте електронні листи від підозрілих відправників (іноді вони можуть бути дуже схожі на відомі вам електронні адреси), у таких листах завжди намагаються витягнути з вас інформацію переходом за посиланнями чи відкриттям файлів, підтвердженням паролей, проходженням авторизації;
  • обмежте доступ до номеру телефону в месенджерах;
  • не використовуйте публічні Wi-Fi-мережі для входу в інтернет-банк, електронну пошту;
  • регулярно перевіряйте історію банківських операцій та свою кредитну історію. Наприклад, раз на рік Українське бюро кредитних історій надає кредитну історію безкоштовно, а кожний наступний запит коштує 50 грн.

Також варто подумати про захист самого телефона:

  • встановіть 8-значний пароль;
  • для онлайн-банкінгу та соцмереж увімкніть подвійну автентифікацію, додаткове підтвердження на банківські операції;
  • захистіть акаунти складними паролями (без повторень), використовуючи менеджер паролей;
  • вимкніть функцію виведення на екран повідомлень, які відображаються на заблокованому телефоні;
  • переключіть смс-авторизацію у банківській програмі на push-повідомлення.

Як захистити номер телефону? Запропоновані заходи не гарантують 100% захисту, але значно зменшують ризики шахрайства:

  • зареєструйте номер телефона за паспортом;
  • зверніться до мобільного оператора з письмовою заявою про можливість перевипуску сім-карти виключно за вашої особистої присутності і заборону видачі дублікату сім-карти за довіреністю;
  • встановіть заборону на дистанційну заміну сім-карти;
  • встановіть секретне слово (на випадок заміни сім-карти);
  • змініть стандартний пін-код;
  • захистіть особистий кабінет на сайті мобільного оператора або в мобільному додатку;
  • можна придбати резервну сім-карту, щоб у разі викрадення номера оперативно заблокувати карту шахраїв.

Якщо мобільний зв'язок та інтернет раптово зникли, негайно зв’яжіться зі службою підтримки оператора та з’ясуйте причини. Якщо дізнаєтесь про заміну сім-карти, одразу заблокуйте номер. За першої можливості продублюйте звернення до мобільного оператора письмово. Також заблокуйте банківські карти в телефонному режимі і письмово повідомте банки про компрометацію сім-картки з проханням скасувати всі проведені після заміни сім-карти операції. Замініть паролі до онлайн-банкінгу, електронної пошти, соцмереж.

Аналогічно дійте і в разі викрадення або втрати мобільного.

Якщо ви все-таки стали жертвою шахрайства з використанням сім-карти, то мінімізувати негативні наслідки також можливо.

Якщо є підстави вважати, що шахраї отримали доступ до копій особистих документів, необхідно оформити новий паспорт

В першу чергу, зверніться в поліцію (за номером "102" і продублюйте письмово) із заявою про викрадення коштів з банківської карти (ст. 190 Кримінального кодексу України) та обов’язково отримайте витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. В рамках кримінального провадження можна встановити інформацію про місцезнаходження мобільного та базової станції зв’язку, в межах дії якої знаходився номер телефону.

Крім того, можна подати судовий позов до оператора мобільного зв’язку та/або банку з вимогою компенсувати майнову та моральну шкоду, у тому числі повернути втрачені кошти. Якщо вину оператора мобільного зв’язку та/або банку буде доведено (наприклад, неналежна ідентифікація особи, порушення нормативних вимог), заподіяна шкода підлягатиме відшкодуванню.

У разі оформлення кредиту на власника викраденого номера, людина не зобов'язана повертати такий кредит, тому що вона не укладала кредитний договір з фінансовою установою. Тут йдеться про шахрайство – заволодіння чужим майном шляхом обману.

Однак якщо не зібрати докази щодо шахрайства з боку третіх осіб, не виключено, що потерпілому доведеться захищатись у спорі з кредитором в суді.

Щоб не віддавати кредит за шахраїв, необхідно (крім негайного звернення до мобільного оператора та поліції) якнайшвидше подати заяву до установи, що "видала" кредит (на гарячу лінію і продублювати письмово). У заяві треба зазначити про відсутність факту оформлення кредиту та отримання коштів із вимогою припинити будь-які дії щодо стягнення кредиту та розповсюдження неправдивої інформації про його невиплату. До звернення слід додати копію заяви у поліцію, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та інші матеріали (у разі надання слідчим, прокурором дозволу на розголошення даних розслідування), що підтверджують факт шахрайства. Такі документи надалі можуть використовуватися як підстава для зупинення нарахувань процентів або штрафних санкцій з боку фінансової установи, а також слугувати доказом для визнання кредитного договору недійсним у суді.

Якщо є підстави вважати, що шахраї отримали доступ до копій особистих документів, необхідно оформити новий паспорт.

Відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок шахрайства з сім-картою, потребує значних витрат (залучення адвоката, сплата судового збору тощо). Крім того, процес відшкодування може зайняти тривалий час. Тому можливі ризики краще попередити. Це зробити значно швидше і простіше, ніж потім боротися з наслідками шахрайства.

Денис Нєнов, адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери"