Іноземці не зможуть купувати українську землю /ua.depositphotos.com

Громадяни Російської Федерації та терористи не зможуть володіти українською землею. Закон про оборот землі містить ряд заборон.

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телеканалу "Дом".

"У Законі (Про обіг земель сільськогосподарського призначення - ред.) є обмежувачі – є заборона на купівлю земель з боку агресора та терористичних організацій. Якщо ж вони якось спробують обійти закон, оформляти угоди через українців, ми будемо це відстежувати. Держава, СБУ та Держгеокадастр. І в разі фіксації такого факту є можливість просто забирати цю землю", - пояснив чиновник.

Відео дня

За його словами, закон забороняє продаж землі іноземцям, щоб запобігти спробам обходу заборони, будуть ретельно перевіряти джерела коштів покупця до угоди.

Читайте такожМільярд дерев за три роки. Чи приречена ідея Зеленського на провал

"Якщо буде момент обходу, тобто домовилися з якимись українцями, що живуть на нашій території (український паспорт, але гроші звідти), тут першим моментом буде контроль - звідки гроші. Це треба буде все легалізувати. Не можна купувати за готівку. А якщо сплатили все офіційно, всі податки заплатили й потім факт зв'язку буде знайдений, то держава має право конфіскувати ці землі", - підсумував Висоцький.

Ринок землі в Україні

28 квітня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон, що вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив, що ринок землі в Україні буде запущений в штатному режимі з 1 липня 2021 року, до цього часу парламент прийме ряд необхідних підзаконних актів для завершення земельної реформи.

Президент Володимир Зеленський заявив що українці вже менше бояться земельної реформи, і з 1 липня, коли стартує ринок землі, вона "не поїде на поїздах в інші країни світу".

Кабінет Міністрів затвердив порядок перевірки нотаріусом громадян України, які бажають купити сільськогосподарську землю після відкриття ринку землі 1 липня.