У Зеленського знайшли спосіб позбавити крісла директора НАБУ Ситника, який загруз у корупційних скандалах – ЗМІ

Команда президента Володимира Зеленського знайшла спосіб позбутися директора НАБУ Артема Ситника, який загруз у корупційних скандалах, зберегти монобільшість і не посваритися з лобістами Ситника на Заході

Про це пише Обозреватель у статті «Кінець епохи Ситника. Проти рішення Конституційного суду посли не зможуть нічого сказати».

Група з 51 народного депутата подала до Конституційного суду України подання щодо відповідності Конституції указу п'ятого президента країни Петра Порошенка про призначення директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника. У статті наголошується, що політично це означає, що «команда Зе» знайшла залізобетонний спосіб позбутися директора НАБУ, який загруз в корупційних зашкварах і скандалах, зберегти монобільшість і не посваритися з лобістами Ситника на Заході.

Відео дня

Видання повідомляє, що до Конституційного суду України надійшло конституційне подання народних депутатів щодо відповідності Конституції України указу президента України «Про призначення А. Ситника директором Національного антикорупційного бюро України», де стверджується, що президент діяв поза межами своєї компетенції, коли призначав Ситника директором НАБУ.

«Посада директора НАБУ не віднесена Основним законом до посад, призначення на які здійснюється Президентом України», – йдеться в поданні.

«Якщо раніше Артема Ситника, що знаходиться в реєстрі корупціонерів НАЗК і за 5 років своєї роботи не прославився розкриттям резонансних справ про корупцію (а ось скандалами з незаконним стеженням, провокаціями і шпигунством на користь інших держав цілком прославився), намагалися зняти руками Верховної Ради, тепер знайдено просте і елегантне рішення проблеми з юридичними колізіями і «дахом» Ситника на Заході. Конституційний суд прийме єдине можливе рішення, і ніхто не зможе пред'явити претензії до української влади – Конституцію можна намагатися змінити, але її неможливо заперечувати», – йдеться в статті.

Також зазначається, що рішення КСУ щодо незаконності призначення Ситника буде однозначно прийнято суддями Конституційного Суду, так як є готовий прецедент, і суд не може прийняти рішення, яке йому буде суперечити. Йдеться про негативний висновок КСУ від 16 грудня 2019 року по зверненню Верховної Ради щодо змін до Конституції, які повинні були закріпити право президента призначати і звільняти директорів НАБУ і ДБР. КС у своєму висновку не схвалив таку ініціативу депутатів.

«Проти рішення Конституційного Суду ніхто не зможе заперечити - ні в Україні, ні на Заході, де Конституція не обговорюється і знаходиться в пантеоні сакральних цінностей демократичного суспільства. Як стверджують наші джерела рішення КСУ, яке залишить Ситника без крісла директора НАБУ, буде прийнято вже у вересні», – зазначають журналісти.

Нагадаємо, що група з 51 народного депутата подала до Конституційного суду України подання щодо відповідності Конституції указу п'ятого президента країни Петра Порошенка про призначення директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника. Раніше Артем Ситник був офіційно внесений до реєстру корупціонерів НАЗК після рішення судів усіх інстанцій, які визнали його винним у вчиненні корупційних дій.