Академіки закликали політиків припинити маніпуляції навколо української вакцини / фото REUTERS

Відомі українські науковці звернулися до політиків з вимогою припинити поширення неправдивої інформації та маніпуляції навколо розробки вітчизняної вакцини проти COVID-19.

Про це на своїй сторінці у Facebook зазначив академік НАН України Володимир Семиноженко.

“Хочу сказати, що, по-перше, створення власної вакцини - питання національної безпеки для будь-якої країни, по-друге, Україна має науковий потенціал, який дозволяє розробляти сучасні фармакобіологічні препарати. Єдине, що зараз потрібно - дати нашим вченим спільно з іноземними партнерами працювати й не нагнітати навколо цієї теми штучну напругу. Саме тому я підписав звернення і розміщую його на своїй сторінці”, - зазначив вчений.

Відео дня

У листі зокрема йдеться про необхідність припинити політичні маніпуляції щодо розробки вітчизняної вакцини та не заважати українським дослідникам працювати.

“Ми були здивовані тим обговоренням, які ведуться навколо розробки української вакцини та інтерпретуються людьми, що не є фахівцями у цій галузі. Останні 6 місяців різні групи українських вчених проводили важливі й складні дослідження, результатом яких стала розробка українських тест-систем ПЛР та ІФА, а також оригінального кандидата у вакцини проти коронавірусу. Україна заявила про те, що вона здатна створювати складні імунобіологічні препарати і має всі можливості для розробки та виробництва сучасних вакцин”, - зазначається у зверненні.

Крім цього, науковці підкреслили неприпустимість заяв, що пролунали на адресу Михайла Фаворова, який займав керівні посади в CDC – федеральному агентстві США, яке відповідає за контроль та профілактику захворювань.

“Щодо нападок, які пролунали у його бік, українська наукова спільнота висловлює своє обурення та вважає неприпустимим подібне ставлення до професора, доктора медичних наук та міжнародного експерта у сфері охорони здоров'я й епідеміології з багаторічним досвідом. Випади, які пролунали з уст політиків в ефірі одного з провідних телеканалів країни, є нічим іншим, як наклепом, вульгарним дилетантством, та дуже поверхневим розумінням тієї теми, яка обговорювалася у телепрограмі”, - говориться у зверненні.

За словами науковців, дискусія, яка точиться навколо української вакцини, створює бар’єри та гальмує науковий розвиток сфери охорони здоров’я у напрямку забезпечення імунобіологічного захисту.

“Хочемо також зазначити, що життя та здоров'я людей важливіші, ніж політичні інтереси та рейтинги. Тому замість того, щоб набирати бали на спекуляціях та популізмі, закликаємо політиків більше зосередитись на розв'язанні проблем, зокрема в найважливішій сфері – охороні здоров'я. Це прорив української науки, який треба підтримати, а не підстрелити на злеті. Політикам не слід саме таким чином втручатися в науку, а дати можливість реалізувати весь науковий потенціал країни, щоб надалі Україна могла стати незалежною з точки зору охорони здоров’я своїх громадян”, - підсумували науковці.

Зазначимо також, що підписантами листа-звернення, крім Володимира Семиноженко, стали професор Інституту мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України Микола Співак, академік НАН і НАМН України Володимир Широбоков, академік НАН України, директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна Сергій Комісаренко, доктор медичних наук Ольга Голубовська, доктор медичних наук та ексзаступник гендиректора з науки Міжнародного інституту вакцин при ООН Михайло Фаворов, голова правління науково-виробничої компанії «Діапроф-Мед» Олександр Шевчук та директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Михайло Тукало.