Гандзюк померла 4 листопада 2018 року / фото УНІАН

У треті роковини смерті Катерини Гандзюк керівник Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова розповіла про хід розслідування справи щодо нападу на неї. Нагадаємо, у липні 2018 року її облили сірчаною кислотою.

Обвинувачені в організації та замовленні нападу на активістку наразі на лаві підсудних, колишній голова та помічник депутата Херсонської обласної ради за клопотанням прокурора перебувають під вартою. Про це Венедіктова написала на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожАдвокат Мангера може бути причетний до вбивства Гандзюк – активістиВона нагадала, що вже проведено понад 60 судових засідань. За цей час суд допитав чотирьох свідків обвинувачення та дослідив понад 70 томів письмових доказів, наданих прокурором.

Відео дня

"На сьогодні вже покарано п’ятьох безпосередніх виконавців нападу на неї. Усіх їх засуджено до реального позбавлення волі. Вироком Приморського районного суду також засуджено особу, яка вчинила приховування цього злочину", - наголосила гепрокурор.

Крім того, загалом у ході розслідування нападу на Катерину Гандзюк та пов’язаних з ним злочинів повідомлено про підозру 18 особам. До суду скеровано 9 кримінальних проваджень, більшість з яких уже розглянуто судами з винесенням обвинувальних вироків.

"Зокрема, до суду скеровано кримінальне провадження щодо 5 осіб які із застосуванням насильства у травні 2018 року вчинили масові заворушення поблизу Олешківської РДА Херсонської області з метою перешкоджання її роботі. Також викрито організовано групу осіб, які у березні 2016 року на території Херсонської області незаконно заволоділи майном підприємства з іноземними інвестиціями. Двох учасників цієї групи засуджено, кримінальне провадження щодо одного на розгляді суду та один учасник групи перебуває у міжнародному розшуку", - підсумувала Венедіктова.

Довідка УНІАН. Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

У червні 2019 року було засуджено п’ятьох виконавців злочину. Голову Херсонської облради Владислава Мангера і його пособника Олексія Левіна, які обвинувачуються в організації та замовленні злочину, затримали, вони перебувають під вартою. Їм інкримінують правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинило смерть потерпілої) Кримінального кодексу.