Вибори в ОРДЛО - Резніков закликав депутатів проявити "колективну мудрість" / Фото УНІАН, Андрій Кримський

Віце-прем‘єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков закликав депутатів проявити "колективну мудрість" в питанні постанови про проведення місцевих виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час Години запитань до уряду у Верховній Раді.

Читайте такожРезніков прокоментував міф про "підкилимну підготовку в ТКГ виборів в ОРДЛО на 25 жовтня"

Відео дня

Говорячи про постанову щодо проведення місцевих виборів, Резніков зазначив: "Ця постанова політично дуже правильна. І повністю співзвучна з тими тезами, які я особисто виголошую у кожному своєму інтерв'ю або коментарі. Але суто тактично, окремі її положення - вони передчасні. Чи ускладнила ця постанова ведення переговорів? Так, ускладнила. Чи скористалися нею наші опоненти для маніпуляцій? Так, скористалися. Чи заблокувала переговорний процес? Так, значною мірою він заблокований".

У тому числі, зауважив він, йдеться і про роботу в гуманітарній підгрупі, де готується звільнення близько 100 українських заручників.

"Приймати те чи інше рішення по зміні чи уточненню цієї постанови, - це виключно прерогатива українського парламенту. І про це було наголошено під час останньої зустрічі української делегації в Берліні, на зустрічі політичних радників лідерів країн "нормандського формату". І буде зрозуміло, якщо парламент України не захоче робити якісь зміни саме до цієї постанови. Бо нікому не подобаються ультимативні умови, тим паче, з боку країни-агресора", - сказав Резніков.

Він додав, що якщо Верховна Рада зможе "проявити колективну мудрість і ухвалити якесь інше рішення, яке підкреслить сприйняття Україною Мінського процесу як наразі безальтернативного майданчика для переговорів, яке підтвердить повноваження української делегації і продемонструє довіру до неї", то таке рішення "дасть важливий сигнал нашим західним партнерам та міжнародним посередникам з ОБСЄ".

"Воно б розширило поле маневру для нашої роботи в Тристоронній контактній групі. Тим більше, що згадана постанова де-факто зникне як чинник після 25 жовтня. Я з великою повагою ставлюся до українського парламенту і маю надію, що народні депутати на своїй ділянці нашого спільного фронту проти агресора точно не підведуть", - підсумував Резніков.

Відповідаючи на питання депутата від "Слуги народу" Олександра Качури щодо того, чи правда, що зараз "весь мирний процес заблокований лише одним питанням - питанням внесення змін до постанови Верховної Ради про проведення місцевих виборів", і якщо так, то які строки повинні були строки для ухвалення парламентом іншого, "мудрого", рішення, Резніков зауважив: "Головна правда в тому, що наші візаві в переговорах - представники Російської Федерації - насправді не налаштовані на швидке влаштування миру. Тому вони шукають будь-який привід для того, щоб маніпулятивно затримувати і затягувати переговорний процес".

За його словами, використання тези про те, що 4-й пункт цієї постанови нібито ставить під сумнів стабільність ведення переговорів і "віднесення України як країни, яка підтримує Мінський процес... використовується ними під час дискусій у кожній робочій групі".

"Друга річ, яку вони використовували як спосіб блокування, - це їхнє бажання подивитися, що відбувається в Шумах, на що вони так само отримали жорстку відсіч зі слів голови української делегації Леоніда Кравчука. Я не маю жодного сумніву, що вони будуть шукати інші приводи блокувати переговори, але. Дійсно, пункт 4-й, який описує, як мають проводитися вибори в ОРДЛО після деокупації, на сьогоднішній день протирічить пункту 9-му Комплексу заходів Мінських угод. Тому що, дійсно, питання черговості взяття урядом України контрою за кордоном між Україною і Російською Федерацію та днем проведення виборів - вони записані по-різному", - підсумував Резніков.

16 вересня відбулося чергове засідання ТКГ. Про що домовилися:

  • Обговорили питання підготовки до чергового етапу звільнення утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх». Українська сторона наполягла, що українці «повинні бути звільнені негайно і без будь-яких політичних умов».
  • Всю відповідальність на місцеві вибори на Донбасі українська сторона в ТКГ переклала на парламент.
  • Кравчук зазначив, що українська делегація поважає «нормандський формат» і Мінські домовленості, а також поважає роботу ОБСЄ і СММ в Україні.