Мер Вінниці Сергій Моргунов підписав Декларацію про Зелений курс міста, це перша українська громада, яка впроваджує декларацію за прикладом міст Європи / фото new.vmr.gov.ua

Сьогодні, 28 січня, Вінницька міська територіальна громада першою в Україні проголосила Зелений курс за прикладом Європейського Зеленого курсу. Відтепер це стратегічний напрямок розвитку Вінницької громади та основа для розробки і впровадження усіх міських політик, розвитку інфраструктури та залучення інвестицій. В основі Зеленого курсу Вінниці лежить досягнення кліматичної нейтральності.

Сьогодні під час засідання сесії міської ради очільник громади Сергій Моргунов підписав Декларацію про Зелений курс Вінниці за участі Посла Європейського Союзу в Україні Матті Маасікаса, який приєднався до засідання онлайн та привітав вінничан з цією важливою подією.

Європейський зелений курс (ЄЗК) - це масштабна програма стратегічних рішень та дій ЄС, що має на меті досягнення сталого та ефективного розвитку на всіх рівнях економіки й суспільства, а також перетворення Європи на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року.

Відео дня

Головними перевагами залучення до ЄЗК є використання нових механізмів та втілення в життя інноваційних ідей щодо покращення міського простору і підвищення екологічної якості життя, залучення зеленого фінансування та інвестицій, вихід на ринки ЄС тощо.

Вінниця стала першим містом України, яке проголосило Зелений курс. Сьогодні під час засідання сесії Вінницької міської ради було підписано Декларацію про Зелений курс Вінниці за участі Представництва Європейського Союзу в Україні, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції та українських парламентарів.

"Сьогодні знакова подія для Вінницької громади - ми перші в Україні приєднуємося до Європейського зеленого курсу. Основою для впровадження Зеленого курсу Вінниці стали принципи та засади ініціативи ЄС "Європейська Зелена угода", прийнятої у 2019 році. Їх ціль – до 2050 року перетворити Європу на перший у світі кліматично нейтральний континент. Уряд заявив про намір нашої держави долучитись до Європейського зеленого курсу, триває робота над написанням Дорожньої карти для України. Проте українські міста на місцевому рівні вже рухаються у цьому напрямку, і я маю надію, що будуть приймати відповідні декларації і програми", - зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Очільник міста додав, що Зелений курс Вінниці – це логічне продовження довгострокових планів громади у зеленому розвитку, зафіксованих як в Концепції інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року, так і в Стратегії 3.0. Зокрема, йдеться про такі пріоритети Стратегії розвитку громади у найближчі 9 років, як "Зелена економіка та смарт-спеціалізація" і "Доступне, безпечне та екологічно чисте середовище".

Ключовими напрямками впровадження ЄЗК, який був прийнятий у 2019 році Європейською комісією, є запобігання змінам клімату та адаптація до них, біорізноманіття, нульове забруднення, промислова політика, стале харчування і зелене сільське господарство, поводження з відходами, стала та розумна мобільність, енергетика і енергоефективність.

"Вінниця вже досягла певних результатів у "зеленому" розвитку. Наше місто у 2015 році перше в Східній Європі отримало Європейську енергетичну відзнаку, згодом – у 2019 році ми її підтвердили. І ми працюємо над тим, щоб отримати "золоту" Європейську енергетичну відзнаку. Крім того, сьогодні на сесії ми прийняли рішення щодо придбання екологічно чистого транспорту - 10 електробусів. Також в цьому році ми очікуємо на отримання швейцарських трамваїв, що теж значно покращить екологічну складову міської мобільності. Ми достатньо активно розвиваємо велоінфраструктуру. Прагнемо залучати міжнародних експертів і фінансові ресурси для реалізації "зелених" проєктів, які маємо планах. Я переконаний, що для кожної вінницької родини це дуже важливо. Думаю, що спільними зусиллями Європейського Союзу, Уряду, Парламенту, територіальної громади, області ми зможемо системно рухатися в цьому напрямку", - підкреслив Моргунов.

Наміри та цілі, зазначені в Декларації, отримають продовження в Дорожній карті заходів для реалізації Зеленого курсу Вінниці до 2030 року. Дорожня карта слугуватиме орієнтиром руху Вінницької громади у напрямку зеленої трансформації та сприятиме залученню зелених інвестицій, модернізації, впровадженню інновацій та цифровізації громади.

Привітав вінничан із проголошенням Зеленого курсу Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас. Дипломат долучився до сьогоднішньої сесії міської ради через онлайн-зв’язок. Голова Представництва ЄС в Україні звернувся до присутніх українською мовою.

"Друзі, я радий брати участь у цій події. Для мене це велика честь. На такому високо урбанізованому континенті як Європа - міста, містечка та громадяни відіграють ключову роль в реагуванні на кліматичні зміни. Мені приємно, що ваше місто та люди активно працюють над зеленим перетворенням громади. Від моменту оголошення у 2019 році Європейської Зеленої угоди вона задає напрямок трансформаційних змін. Це нова стратегія зростання ЄС. Вона відображає ідею переходу усієї економіки до зеленої економіки. Приємно відзначити, що Україна поділяє ці сподівання. Ще одна ініціатива ЄС, – угода "Зелені міста", - це рух мерів європейських міст, які прагнуть зробити свої міста чистішими та здоровішими. Підписавши угоду, міста беруть на себе зобов’язання щодо вирішення ключових питань екологічного управління. Свою роль у пом’якшені наслідків кліматичних змін відіграють не тільки національні чи місцеві органи влади, а кожен громадянин. Тому ваша ініціатива є надзвичайно важливою, вона повністю співпадає з ініціативами, започаткованими Євросоюзом. Дозвольте вас привітати з цією ініціативою, яка виводить Вінницю на лідерські позиції з точки зору зеленого переходу України, і може надихнути та прискорити зелений перехід на місцевому рівні. Я хочу закликати інші міста України наслідувати ваш приклад", - сказав Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас.

З проголошенням Зеленого курсу вінничан привітав також голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

"Підписання Вінницею Декларації про Зелений курс свідчить, що Вінницька міська рада є одним із флагманів на шляху зеленого переходу. Безумовно, питання переходу Європи і України на кліматично нейтральну економіку та суспільне життя - стоїть на порядку денному і Верховної Ради, і Уряду. Роль громад у процесі зеленого переходу економіки не можна недооцінити. Всі складові, які представлені у цьому документі, є дотичними до Зеленого курсу ЄС і заслуговують уваги. Сподіваюсь, що через декілька років ви запросите нас уже оцінити впроваджені заходи. І я впевнений, що ми оцінимо їх схвально і будемо разом радіти, що Вінниця є передовим містом в цьому напрямку, та будемо пропонувати іншим містам нашої країни брати з вас приклад", - сказав Олег Бондаренко.

До депутатського корпусу та вінничан звернулася ще одна представниця цього комітету Верховної Ради України Юлія Овчинникова. Це відома вчена, кандидатка біологічних наук, чия наукова діяльність пов’язана із ДонНУ ім. Стуса у Вінниці.

"Підписання Декларації про Зелений курс, а також імплементація Дорожньої карти ще раз свідчить про те, що Вінниця – справжнє європейське місто, яке рухається європейським напрямком і вкладає у всі сфери життя довкіллєвий компонент. Я впевнена, що Вінниця не тільки буде імплементувати всі засади сталого розвитку, але й стане прикладом для всіх міст України", - зазначила Юлія Овчинникова.

Так само високо оцінила прагнення Вінниці до перетворень з акцентом на екологічній складовій і віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина: "Я помітила, що Зелений курс Вінниці став логічним продовженням довгострокових планів громади щодо сталого розвитку, які були розроблені раніше. Вдячна керівництву міста і області за залучення міжнародних партнерів, експертів. Щиро вітаю Вінницю з таким чудовим здобутком".

Також на події були присутні експертки ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" Наталя Андрусевич зі Львова та Світлана Романко з Івано-Франківська, які у 2021 році проводили онлайн-навчання для працівників вінницького муніципалітету та комунальних підприємств на тему "Європейський зелений курс та українське місто. Вінницький кейс". Тренінги проходили в рамках програми "Кваліфікація 2030" за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Результатом навчань стали рекомендації щодо заходів, спрямованих на приєднання Вінницької громади до принципів та засад Європейського зеленого курсу, які і прописали в Дорожній карті заходів Вінницької міської територіальної громади для реалізації Зеленого курсу Вінниці до 2030 року.