Ілюстрація / REUTERS

14 липня МЗС Вірменії запросило посла України у республіці Івана Кулебу, якого прийняв заступник міністра закордонних справ Шаварш Кочарян.

Про це повідомляє прес-служба МЗС Вірменії.

Шаварш Кочарян представив українському дипломату оцінку МЗС РВ в зв'язку з заявою МЗС України про напруженість на вірмено-азербайджанському кордоні.

Відео дня

В ході зустрічі заступник міністра закордонних справ також розповів послу про «розпочаті азербайджанськими збройними силами з 12-го липня порушення режиму припинення вогню» на північно-східному напрямку вірмено-азербайджанського кордону, а також про «послідовні цілеспрямовані обстріли цивільної інфраструктури і мирного населення» з боку Азербайджану.

Читайте такожНа кордоні Вірменії й Азербайджану знову сутички: обстрілюють з мінометів і танків

Нагадаємо, МЗС України висловило глибоке занепокоєння у зв’язку із загостренням ситуації на азербайджано-вірменському кордоні, результатом чого стало здійснення 12 липня артилерійських обстрілів на Товузькому напрямі.

«Закликаємо сторони конфлікту докласти максимальних зусиль для деескалації ситуації та продовження пошуку шляхів мирного вирішення конфлікту на основі загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, а також резолюцій Ради безпеки ООН №№ 822, 853, 874 та 884, ухвалених у 1993 році», - йдеться у коментарі.

При цьому сказано, що українська сторона виступає за політичне врегулювання ситуації «на основі дотримання суверенітету і територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в її міжнародно визнаних кордонах».

Як повідомляв УНІАН, 12 липня на азербайджано-вірменському кордоні спалахнули бойові дії, були людські втрати.

За даними оборонного відомства Азербайджану, територія цієї країни була обстріляна з артилерійських установок, що спричинило бойові дії на цьому напрямку.

Як заявили у Міноборони Азербайджану, втрати зафіксовані з обох сторін. "Підрозділи збройних сил Вірменії з метою захоплення наших позицій на Товузському напрямку азербайджано-вірменського державного кордону здійснили спробу атаки із застосуванням артилерії. В результаті вжитих заходів противнику було завдано удару, і він був відкинутий назад, зазнавши втрат. В ході боїв двоє військовослужбовців азербайджанської армії загинули і п'ятеро дістали поранення", - повідомили в Міноборони Азербайджану.

Своєю чергою, Міністерство оборони Вірменії стверджує, що група азербайджанських солдатів спробувала перетнути державний кордон на позашляховику, але повернулася на свої позиції після попередження.

Вірменські військовослужбовці відкрили вогонь і ліквідували кількох бійців з іншого боку. Про втрати зі свого боку Вірменія не повідомляє. За версією Міноборони Вірменії, постраждали тільки сили Азербайджану.