Україна до окупації забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді / фото УНІАН

Міністерство закордонних справ України заявляє, що відновлення водопостачання до Криму відбудеться після повної деокупації півострова.

Читайте такожУ МЗС закликали США приєднатися до створення міжнародної платформи з деокупації Криму

Про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства України.

Відео дня

"МЗС України заявляє, що водопостачання до Криму з континентальної України буде повністю відновлене тільки після повної деокупації півострова", - наголошується у заяві.

Зокрема, така позиція ґрунтується на нормах міжнародного права.

"Констатуємо той факт, що під приводом «гуманітарної потреби» російській окупаційній владі в Криму не вистачає води на прискорений розвиток військових об’єктів та підприємств військово-промислового комплексу. Очевидним є і той факт, що потреба у водних ресурсах зростає на тлі колонізації півострова - стрімкого зростання населення в рамках цілеспрямованої політики заміни демографічного складу Криму. Такі дії держави-окупанта є воєнним злочином. Їх мета - заселення українських територій громадянами РФ, які є лояльними до експансивної політики своєї держави та, таким чином, здійснення закріплення незаконної окупації", - наголосили в МЗС.

Окрім того, українські дипломати заявили, що злочинами проти людяності та воєнними злочинами є вбивства, насильницькі зникнення, катування, посягання на людську гідність тощо, вчинені проти громадян України в тимчасово окупованому Криму. Зокрема, ці злочини є предметом кримінальних проваджень в Україні, вивчаються Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду в межах попереднього вивчення ситуації в Україні.

В МЗС нагадали, що засуджуються вони й міжнародним співтовариством, зокрема в щорічних резолюціях Генеральної асамблеї ООН 2016-2019 років «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

Водночас в заяві констатується, що забезпечення водою населення тимчасово окупованого Криму, то, як і у випадку із забезпеченням тимчасово окупованої території іншими ресурсами, харчовими продуктами та медикаментами, відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, є зобов’язанням держави-окупанта - Російської Федерації.

"Будь-які заяви про нібито порушення норм міжнародного права Україною у зв’язку з припиненням водопостачання є нікчемними з точки зору міжнародного права і, очевидно, покликані на те, щоб «призначити винного» за витрати, які несе РФ уже сьомий рік внаслідок незаконної окупації Криму та розгортання масштабної мілітаризації півострова, за яку сплачують російські платники податків", - заявили в МЗС.

Скарги російських окупантів на нестачу води в Криму

  • 11 вересня в МЗС РФ порівняли припинення постачання води в окупований Крим з «тортурами й нелюдським поводженням».
  • Офіційний представник відомства Марія Захарова заявила, що "навмисне введення Києвом водної блокади Криму" може бути кваліфіковане як "порушення українською стороною своїх правозахисних зобов'язань". Вона згадала про Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, статтю 6 (право на життя); Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання; Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права і Конвенцію про права дитини.

Чому в окупованому Криму не вистачає води

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Влада України неодноразово заявляла, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал в Крим можливе тільки після деокупації півострова.