Боріс Джонсон / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що президент Росії Володимир Путін повинен розуміти, що в разі нового нападу на Україну Москву очікують жорсткі санкції.

Про це Джонсон заявив, виступаючи в британському парламенті, повідомляє Радіо Свобода.

"Якщо президент Путін обере шлях кровопролиття і руйнування, він повинен усвідомити, що це буде і трагічно, і марно, і ми не повинні дозволяти йому вірити, що він зможе легко забрати якусь меншу частину України, відрізати шматок, тому що опір буде запеклим… І якщо Росія піде цим шляхом, багато синів російських матерів не повернуться додому. І відповідь міжнародної спільноти буде такою ж, і біль, який буде завдано російській економіці, буде таким самим", – заявив Джонсон.

Він наголосив, що українці мають повне моральне і юридичне право захищати свою країну.

"Вважаю, що їхній опір буде наполегливим і завзятим, а кровопролиття буде порівнянним з першою війною в Чечні чи Боснії, чи будь-яким іншим конфліктом, який пережила Європа з 1945 року. Від такої катастрофи ніхто не виграє", – наголосив Джонсон.

Водночас британський прем’єр запевнив, що вважає можливим вирішення проблем із Росією за допомогою діалогу, і висловив готовність продовжити контакти з Путіним.

"Я вважаю, що всі побоювання Росії ще можна розвіяти, і ми зможемо знайти шлях до взаємної безпеки за допомогою терплячої і принципової дипломатії, за умови, що президент Путін уникне пастки початку страшної війни, яка, на мою думку, заслужить засудження історії", – заявив голова уряду Британії.

Читайте такожУкраїна звернулась до ООН та Європарламенту через загрозу вторгнення РосіїНапередодні Джонсон озвучив дані британської розвідки про те, що Росія планує "блискавичний напад" на Київ, і застеріг Москву, що рішення про вторгнення буде "катастрофічним".

Вас також можуть зацікавити новини: