Зеленський переконаний, що вогонь на Донбасі припинено / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Мінські домовленості мають бути «трішечки гнучкішими».

Про це він сказав в інтерв'ю для програми ВВС HARDtalk.

«Ми розуміємо всі сьогодні, що у нас є тільки «нормандський формат», і ми йдемо по Мінському напрямку. Ми розуміємо, що суб'єкти у Мінському процесі - ми і Російська Федерація, ми вдячні посередництву ОБСЄ на цьому складному шляху», - зауважив Зеленський.

Відео дня

Водночас, за його словами, перший найголовніший пункт був - забезпечити стале припинення вогню.

«Я вважаю, що сьогодні цей пункт виконаний», - заявив він.

«Що стосується речей, слів, які йдуть із Кремля. Я розумію, для чого це, проте я таки хочу вам сказати, що ми готові йти за Мінськом. Що стосується тих розбіжностей, які є і в мене, і в нашому суспільстві, щодо того, що підписав пан Порошенко, так, вони є, і всі знають - і пані Меркель, і пан Путін, я йому неодноразово відкрито говорив: ні, будуть умови, будуть особливі умови, закон про особливий статус - це зміни в Конституції згідно з децентралізацією. Воно все має бути, я з цим згоден, але зміни Конституції, ті, які вони хочуть, вони сьогодні неможливі», - наголосив Зеленський.

Читайте такожЗеленський заявив, що вірить в укладання мирної угоди з Путіним

За словами президента, передача неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону українській владі після виборів в ОРДЛО – це «неправильно». «Ми не можемо забезпечити вибори там. Ніхто зі спостерігачів не приїде. Хто буде приїжджати на ту частину і проводити там вибори, якщо там є озброєні люди. Всі це розуміють. Але ми йдемо за Мінськом. Є таке, треба, щоб Мінськ був трішечки гнучкішим. Ви розумієте, що пройшов час…», - підкреслив Зеленський.

Перемир'я на Донбасі: хронологія

  • 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, ОБСЄ, Росія) з врегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • 6 вересня окупанти порушили режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще один був поранений.
  • За минулу добу в районі ООС бойовики чотири рази порушили оголошене перемир'я.