Суд зобов'язав закрити справу проти екс-міністра екології Миколи Злочевського / фото УНІАН

Печерський суд Києва зобов’язав Генерального прокурора розглянути клопотання захисника і скасувати постанову детектива НАБУ про відновлення кримінального провадження стосовно Миколи Злочевського, а також зобов’язати процесуального керівника закрити справу.

Про це повідомляє "Судовий репортер" із посиланням на ухвалу суду від 1 жовтня.

Мова йде про кримінальне провадження №42014000000001590 від 17 листопада 2014 року щодо розкрадання стабілізаційного кредиту НБУ, виділеного "Реал-банку". 28 березня 2019 прокурор ГПУ Костянтин Кулик повідомив про підозру в цій справі низці колишніх топ-посадовців, у тому числі екс-міністру екології Миколі Злочевському.

Відео дня

Протягом 2019 року розслідування 7 разів зупинялося і відновлювалося із посиланням на дії в рамках міжнародного співробітництва і розшук підозрюваних.

Читайте такожЕкс-міністра екології Злочевського заочно арештували - САП

У лютому 2020 справу Злочевського передано НАБУ. У травні 2020 Вищий антикорупційний суд скасував рішення прокурора про зупинення розслідування. 12 серпня 2020 детектив НАБУ розслідування відновив.

На думку адвоката Петра Бойка, який представляє Злочевського, строки досудового розслідування даному провадженні закінчилися і постанова детектива прийнята поза цим строком, а тому досудове розслідування є неможливим. Захисник звернувся із клопотанням на ім’я генпрокурора про скасування постанови детектива і закриття справи, але відповіді не отримав. Тому оскаржив бездіяльність до суду.

Суддя з’ясував, що детектив НАБУ клопотав про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №4201400000000159 до 8 місяців, але в частині підозри щодо іншого фігуранта – Динника.

А про продовження строку досудового розслідування стосовно Злочевського інформації нема. На думку суду, строк розслідування у справі Злочевського закінчився ще 28 травня 2020.

Детектив НАБУ вважав, що строк досудового розслідування з 14 травня 2020 року до 12 серпня 2020 р., а саме 90 днів, був зупиненим. Однак 14 травня ВАКС скасував постанову про зупинення слідства і в засіданні були присутні захисник, прокурор і детектив.

Суд зазначив, з огляду на порушення розумності строків є підстави для закриття справи, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК України, – не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді та вичерпані можливості їх отримати.

Справа про спробу підкупу Злочевським НАБУ і САП

  • 12 червня було затримано трьох осіб, які намагалися передати 5 млн доларів хабаря керівництву НАБУ та САП за закриття кримінального провадження за підозрою Злочевського, яке восени 2019 року Генпрокуратура передала до НАБУ. На даний час слідство у цій справі зупинено, а Злочевський перебуває в розшуку.
  • Кримінальне провадження щодо спроби підкупу керівників антикорупційних органів зареєстрували 3 червня, тобто від моменту, коли слідству стало відомо про злочинний задум, і до моменту затримання минуло лише 9 днів. Поспіх осіб, які передавали хабар, був пов’язаний з наближенням 14 червня - дня народження Злочевського, якому вони хотіли зробити подарунок та забезпечити його повернення в Україну.

Читайте такожПідкуп керівництва САП і НАБУ: в САП заперечують наявність листування генпрокурора і підозрюваної

  • У результаті були затримані перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Микола Ільяшенко, один із керівників групи компаній Burisma та колишній керівник одного з департаментів ДФС України - довірена особа Злочевського.
  • Ільяшенку повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 ККУ (пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб).
  • За даними слідства, він отримав кошти від осіб, пов’язаних зі Злочевським. Постанову про закриття згаданого кримінального провадження він оцінив у 6 млн доларів, з яких 1 млн доларів планував залишити собі, а 5 млн доларів передати у вигляді хабаря керівництву НАБУ та САП. Всі 6 млн доларів були вилучені правоохоронцями.
  • 1 липня прокурори САП та детективи НАБУ повідомили Злочевському про підозру в організації даванні хабаря керівництву антикорупційних органів.
  • Справа стосується розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка, який підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.
  • Фігурантами "справи Курченка", яким ГПУ оголосила про підозру за фактами скоєння низки кримінальних правопорушень, є екс-глава АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний на той момент заступник глави АПУ Олексій Філатов та інші топ-чиновники.
  • Зокрема, справа проти Злочевського, за закриття якого пропонувався хабар, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний Курченку "Реал банк", і в легалізації цих коштів. За що було оголошено підозру низці осіб, зокрема і Злочевському.
  • Загалом у ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, у тому числі високопосадовцям, з них 12 - високопосадовці центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку, 6 - керівники обласних державних адміністрацій, 14 осіб - з керівного складу державних підприємств.