Пиріжки з полуницею в духовці / фото ua.depositphotos.com

Поки триває сезон свіжої полуниці - обов'язково приготуйте апетитні пиріжки з полуницею. Публікуємо два простих рецепта: з дріжджами і без дріжджів. Полуницю для випічки беріть свіжу і щільну. Ліпити такі пиріжки потрібно відразу перед випіканням, інакше вони розтечуться.

Пиріжки з полуницею з дріжджового тіста

Інгредієнти для тіста:

  • борошно - 3 склянки (400 г);
  • тепле молоко  -250 г;
  • дріжджі сухі - 1 стол.л.;
  • яйця - 2 шт.;
  • олія або розтоплене вершкове масло - 80 мл;
  • цукор - 3 стол.л.;
  • сіль - 0,5 чайн.л.;
  • ванільний цукор - 0,5 чайн.л. 

Для начинки:

Відео дня
  • полуниця - 600 г;
  • цукор - 100 г;
  • крохмаль - 2 чайн.л.

Для змазування пиріжків:

  • тепла вода - 1 стол.л.;
  • цукор - 1 стол.л.

Спочатку приготуйте опару - для цього змішайте 3 ложки борошна, ложку цукру і дріжджі. Частинами влийте молоко. Накрийте опару рушником і залиште на 20-30 хвилин в теплому місці.

Решту цукру збийте з яйцями, щіпкою солі і ваніліном. У готову опару влийте яєчну суміш і олія. Потім потроху всипати борошно. Замісіть тісто спочатку ложкою, а потім руками 10-15 хвилин. Воно має стати еластичним і перестати липнути до руками. Ємність з тістом накрийте рушником і залиште на 1 годину в теплому місці.

Для начинки промийте і почистіть полуницю від хвостиків, поріжте на 4 частини. Змішайте крохмаль з цукром. Полуницю і цукор заздалегідь не змішуйте, інакше ягоди пустять зайвий сік.

Тісто для пиріжків піднялося - розділіть його на однакові кульки. Кожен шматок тіста тонко розкачайте. В середину кожного коржа вкладіть трохи ягід і посипте сумішшю цукру і крохмалю. Заліпити пиріжки. Викладіть на деко, змащене олією.

Спочатку поставте вироби в духовку, розігріту до 100°. Залиште на 15 хвилин з прочиненими дверцятами, щоб вони піднялися. Потім закрийте дверцята і випікайте пиріжки з полуницею в духовці при 180° ще 30 хвилин. Після випікання змастіть ще гарячі пиріжки солодкою водою.

Пиріжки з полуницею смажені без дріжджів

Інгредієнти для тіста:

  • борошно - 1 кг;
  • кефір або кисле молоко - 400 мл;
  • сметана жирна - 3 ст. л.;
  • сода - 1 ч. л.;
  • цукор - 2 стол.л.;
  • щіпка солі;
  • щіпка ваніліну.

Для начинки:

  • полуниця - 500 г;
  • цукор - 100 г;
  • крохмаль - 1 ст. л.

Для смаження:

  • соняшникова олія - 200 мл.

Кефір злегка підігрійте і змішайте з содою. Додайте до кефіру сметану, цукор, сіль і ванілін. Потім поступово всипте борошно. Замісіть м'яке тісто, накрийте плівкою і залиште на 30 хвилин, щоб воно піднялося. Полуницю кілька разів помийте і очистіть від хвостиків.

Розділіть тісто на однакові кульки і розкачайте в тонкі коржі. У центр кожної викладіть трохи ягід і посипте сумішшю цукру і крохмалю. Защипніть пиріжки. Розігрійте в сковороді 200 мл олії і обсмажте пиріжки до золотистого кольору з обох сторін.

Вас також можуть зацікавити новини: