Повітряні еклери-класичний рецепт / depositphotos.com

Смачні, ніжні, але примхливі ласощі не залишать байдужими навіть тих людей, які не люблять солодкого. Пропонуємо приготувати еклери - які, до речі, можна начиняти як солодкою, так і закусочною начинкою.

Повітряні еклери - рецепт простий, треба рівно година

Інгредієнти:

  • Вода - 200 мл.
  • Вершкове масло - 100 г.
  • Борошно - 100 г.
  • Яйця - 2 великих або 3 маленьких.
  • Сіль - щіпка.

Воду в каструлі-нержавійці ставимо на середній вогонь, кладемо масло і чекаємо, поки воно розтане, а вода не почне закипати. Борошно відмірюємо в піалу і додаємо дрібку солі. Як тільки бульбашки з'явилися по всій поверхні, прибираємо каструлю з вогню. Всипаємо борошно в масло, що розчинилося у воді, все відразу, не просіваючи, і енергійно перемішуємо дерев'яною ложкою або лопаткою, круговими рухами - поки борошно не стане однорідною масою, що по консистенції нагадує не густе картопляне пюре.

Відео дня

Ставимо каструлю назад на вогонь і тримаємо ще 2-3 хвилини, не більше, постійно помішуючи. Якщо перетримати, випарується вся вода, яка повинна підняти тісто в духовці. Коли починає легко відставати від поверхні - заварне тісто на еклери готове. Для перевірки підніміть каструлю за ручки, трохи нахиліть і спробуйте викотити тісто по колу, по стику дна і стінок. Кілька кругових нахилів - і воно повинно скататися в кулю, зібравши залишки по стінках.

Прибираємо каструлю з вогню і даємо трохи охолонути, до температури 37-40 градусів - тобто при дотику тісто має бути не гарячим, а теплим. Розсовуємо лопаткою так, щоб на нього можна було вилити яйця (не на дно каструлі, воно ще гаряче). Розбиваємо одне яйце в піалу і вливаємо в тісто, одночасно енергійно розмішуючи ложкою, і перемішуємо кілька хвилин до однорідної консистенції. Тісто має добре увібрати яйце. Повторюємо з другим яйцем, знову перемішуємо до однорідності, потім з третім (якщо яйця маленькі).

Перевіряємо, піднявши великий обсяг на ложці - тісто має повільно тягнутися, відпадаючи з ложки тягучими шматками.

Змащуємо деко олією і висажуємо на нього еклери невеликими кульками. Якщо ви не маєте кондитерського мішка, можна використовувати для цього звичайний пакет (не "маєчку", а з щільнішого поліетилену), відрізавши куточок, або скрутити конус з отвором з пергаменту. 

Як приготувати еклери в духовці

Оптимальна кількість - 4 ряди по 4 штуки, на великі листи можна більше. Але відстань між ними не повинна бути маленькою, щоб не злиплися, коли збільшаться приблизно в два рази. На кінчик кожної кульки наносимо по одній краплі води.

У розігріту до 180 градусів духовку ставимо деко на 15-20 хвилин. Духовку не відкривати! Коли еклери надулися, виймаємо і даємо охолонути.

З даної кількості інгредієнтів виходить 30-35 штук, залежно від розміру кульок.

Оскільки самі еклери у нас не солодкі, начинку для них можна робити різну: і солодку до чаю, і солону - наприклад, якщо будете робити закусочний варіант з грибною намазкою, тертим сиром і всім, чим захочете.

Найшвидшим варіантом до чаю будуть еклери зі згущеним молоком - наповніть їх за допомогою кулінарного шприца або, роблячи маленькі надрізи збоку, кавовою ложкою. Згущене молоко повинно бути густим, таке трапляється рідко, тому краще беріть варене або приваріть банку самі.

Це цікаво: еклери і профітролі - різниця-то яка? Просто у формі. Строго кажучи, якщо ви відсадите на деко кульки, це будуть профітролі. Довгастої форми, як всім відомі заварні тістечка - це еклери. А є ще тістечко шу - це той самой еклер, але зі зрізаною шапочкою, покладеною назад на начинку так, щоб її було видно.