Заливна шарлотка готується так просто, що у багатьох кулінарів стає улюбленим рецептом. Потрібно лише збити інгредієнти для тіста і залити шматочки фруктів. Десерт отримав назву "П'ятихвилинка", оскільки саме стільки часу знадобиться на приготування, не враховуючи запікання.
Найпопулярнішою є заливна шарлотка з яблуками, але можна брати і будь-які інші фрукти. Смачним такий пиріг буде з грушами, персиками, ягодами.
Заливна шарлотка "П'ятихвилинка"
Інгредієнти:
- яблука - 3 шт;
- яйця - 3 шт;
- борошно - 250 г;
- цукор - 180 г;
- ванілін - дрібка;
- вершкове масло - 30 г;
- панірувальні сухарі - 3 стіл. л.
Також вам знадобиться форма для випічки діаметром 25 см. Кількість цукру можна зменшити, якщо яблука дуже солодкі.
Яйця разом з цукром і ваніліном збийте міксером або вінчиком. Потім порціями всипайте борошно й одразу перемішуйте, щоб не було грудочок. Яблука промийте, почистіть, розріжте навпіл. Видаліть серцевину. Наріжте фрукти кубиками.
Форму для випічки змастіть вершковим маслом і посипте панірувальними сухарями. Якщо форма силіконова, то цього робити не потрібно. Викладіть на дно шматочки яблук. Зверху розкладіть решту шматочків масла. Вилийте тісто у форму і поставте випікатися на 35 хвилин при 180°. Готовність випічки перевіряйте зубочисткою - вона має залишитися сухою.
Заливна шарлотка на кефірі
Інгредієнти:
- яблука - 3 шт;
- яйця - 2 шт;
- борошно - 300 г;
- кефір - 200 мл;
- цукор - 150 г;
- сіль - щіпка;
- соняшникова олія - 2 стол. л.;
- сода - 0,5 чайн. л.
Духовку заздалегідь поставте розігріватися до 180°. Форму для випічки змастіть олією і присипте борошном.
Яблука почистіть, наріжте невеликим кубиком і змішайте з двома ложками борошна. Яйця збийте міксером або віночком із цукром, сіллю, кефіром і олією, доки не вийде біла пишна маса. Частинами всипте борошно, ще раз збийте.
У форму викладіть яблука, залийте тістом і поставте в духовку. Заливна шарлотка з яблуками в духовці запікається приблизно 40-50 хвилин. У страви має з'явитися золотава скоринка, а зубочистка після проколу залишиться сухою.