
Оладки отримали свою назву від латинського слова "oleum", яке означає масло. Це товстуваті коржики з рідкого тіста, обсмажені на сковороді. В українській кухні оладки найчастіше подають зі сметаною або варенням.
Тісто на оладки найчастіше роблять на кефірі або молоці. Однак є й інші рецепти тіста на оладки. УНІАН зібрав найцікавіші з них.
Оладки на кефірі
Рецепт тіста для оладок на кефірі є найпоширенішим. Для його приготування знадобляться:
• 0,5 л кефіру
• 2 склянки борошна
• 3 столові ложки цукру
• по одній чайній ложці солі та соди
Щоб приготувати пишні оладки на кефірі, додайте в тісто 2 столові ложки рослинної олії.
Як приготувати оладки
Кефір змішати з сіллю, цукром і содою. Поступово, помішуючи, додавати борошно, поки суміш не матиме консистенцію сметани.
На розігріте в сковороді масло (рослинне або вершкове за смаком) столовою ложкою викласти отримане тісто. Обсмажувати оладки по кілька хвилин з кожної сторони, до появи рум'яної скоринки.
Як приготувати оладки на кефірі - відео
Оладки без яєць на кислому молоці
Часто, коли у господині скисає молоко, на виручку приходить рецепт оладок на кислому молоці. Для приготування такого тіста знадобляться:
• 200 мл кислого молока
• 1 склянка борошна
• 2,5 столових ложки цукру
• по ¼ чайної ложки соди і солі
Приготувати тісто за аналогією з попереднім рецептом, і обсмажити оладки.
Рецепт оладок на молоці

Щоб приготувати тісто зі свіжим молоком знадобиться:
• 1 стакан молока
• 1-1,5 склянки борошна
• 2-3 яйця
• 2 столові ложки цукру
• ¼ Чайної ложки соди
• дрібка солі
Борошно просіяти. Відокремити жовтки від білків. Додати 3 жовтки, сіль, цукор, гашену оцтом соду і молоко. Добре перемішати. Збити окремо міксером в міцну піну білки. Потім обережно додати в тісто. Добре перемішати.
Розігріти сковороду, додати масло і обсмажити оладки по кілька хвилин з обох сторін.
Оладки на сметані
Оладки на сметані виходять пишними і хрусткими. Для їх приготування знадобляться:
Читайте такожТушкована капуста: класичний і оригінальні рецепти
• 200 мл сметани
• 2 яйця
• 200 г борошна
• 2 столових ложки цукру
• 0,5 чайної ложки соди
• дрібка солі
Для приготування тіста потрібно збити яйця з сіллю і цукром. Потім змішати їх зі сметаною кімнатної температури. Поступово, помішуючи, додавати борошно. Щоб оладки вийшли пишними, тісто не повинно бути текучим.
Додати в суміш соду, швидко перемішати і залишити тісто на 20 хвилин.
На сковороду вилити рослинне масло шаром близько 0,5 см і добре його прогріти. Оладки смажити на середньому вогні під кришкою. Викласти ложкою тісто, накрити кришкою. Хвилини через три перевернути оладки і накрити знову, смажити ще хвилини три.
Пишні дріжджові оладки
При додаванні дріжджів оладки виходять пишними і ніжними. Для приготування такого тіста потрібні:
• 2 склянки молока
• 1 куряче яйце
• 3 склянки борошна
• 1 столова ложка рослинної олії
• по 1 чайній ложці солі і сухих дріжджів
• 2 столові ложки цукру
Розмішати сухі дріжджі в теплому молоці і дати постояти 15 хвилин. Після цього додати в молоко збите яйце, столову ложку олії, сіль і цукор. Поступово додавати в суміш борошно і перемішувати, поки вона не стане однорідною.
Отримане тісто залишити на 1,5 години в теплому місці. Якщо на ньому з'являються бульбашки – значить тісто готове. Обсмажити оладки на сковороді по аналогії з попереднім рецептом.
Оладки з яблуками

Оладки з яблуками – відмінна ідея для сніданку або десерту. Щоб їх приготувати знадобляться:
Читайте такожТорт "Наполеон": класичний і оригінальні рецепти
• 0,5 л кефіру
• 2 яйця
• 2 склянки борошна
• 1 яблуко
• 0,5 склянки цукру
• 0,5 чайної ложки соди
• дрібка солі
Щоб приготувати оладки з яблуками потрібно збити яйця з цукром, з'єднати з кефіром, додати сіль. Потім додати соду, борошно і ще раз все перемішати до однорідної консистенції.
Яблука порізати дрібними скибочками або натерти на тертці.
Тісто розлити ложкою на гарячу сковороду з рослинним маслом. На поверхню оладок швидко викласти яблука, притиснути їх ложкою (можна зверху налити ще трохи тіста). Коли нижній край оладок зарум'яниться, оладки перевернути і досмажити до готовності.
Раніше УНІАН розповідав, як приготувати пісочне печиво.