Варення зі смородини - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Смородина – дуже смачна та корисна ягода. Аби насолоджуватися цією соковитою ягодою взимку, з неї варто приготувати варення. Воно завжди виходить смачним, ароматним та доволі насиченого кольору.

Варення зі смородини можна використовувати як начинку для різноманітної випічки, а також як доповнення до млинців та оладок.

Варення з чорної смородини

  • Чорна смородина - 1 кг
  • Цукор - 1,4 кг
  • Вода - 1 ст.

Свіжозібрані стиглі ягоди смородини перебрати, ретельно промити їх у холодній воді, потім відкинути на друшляк і залишити на 30 хвилин, щоб стекла вода.

Відео дня

Читайте такожСонячні ласощі взимку: рецепти смачного варення з персиків

В емальованій мисці для варення варимо сироп. Коли він закипить, зменшити вогонь до мінімуму. Ягідки смородини акуратно помістити в сироп. Довести до кипіння та вимкнути. Настоювати варення 2 години.

Знову покласти його на вогонь. Довести до кипіння й варити рівно 5 хвилин на повільному вогні. Пінку, яка утворюватиметься, обов'язково знімати чистою дерев'яною ложкою.

Мішати варення ложкою не можна. Натомість краще злегка кілька разів струснути миску.

Другий раз настояти варення. Через дві години знову довести до кипіння, варити п'ять хвилин і вимкнути. Гаряче варення залити в попередньо простерилізовані банки і закрутити стерильними кришками. Перевернути банки кришками вниз, ретельно закутати і залишити так до повного охолодження.

Зберігати варення можна при кімнатній температурі. Банки з капроновими кришками неодмінно тримати в прохолодному місці: холодильник, балкон або льох.

Варення з червоної смородини п’ятихвилинка

  • Червона смородина - 500 г
  • Цукор - 200 г

До смородини додати цукор. Усе добре перемішати. Покласти на середній вогонь й варити 5 хвилин.

Готове варення можна закатати в попередньо простерилізовані банки. А можна відразу ж подавати на стіл.

Варення з чорної смородини п’ятихвилинка жельоване

  • Чорна смородина - 1 кг
  • Цукор - 1 кг
  • Вода - 150 мл

Промити очищені ягоди чорної смородини і всипати їх у каструлю або ємність з антипригарним дном. Засипати цукром і залити водою. Нагріти всі інгредієнти, перемішавши між собою.

Як приготувати смачне варення зі смородини / фото ua.depositphotos.com

Томити з моменту закипання приблизно 5-6 хвилин до повного розчинення цукру. Розподілити готове варення в сухі прогріті банки, закрутивши їх гарячими кришками.

Перевернути кожну банку з варенням верх дном і дати їм охолонути в цьому положенні, а потім – сховати в комору.

Варення з червоної смородини з апельсинами

  • Смородина червона - 2,4 л
  • Родзинки - 680 г
  • Апельсин (великі) - 4 шт.
  • Цукор - приблизно 3,2 кг

Потовкти смородину. Блендером подрібнити родзинки та апельсини (разом зі шкіркою).

Читайте такожЯк швидко й смачно засолити скумбрію: прості рецепти апетитної рибки

Змішати фрукти, зважте їх і додати необхідну кількість цукру.

Варити до загустіння, часто помішуючи, щоб не підгорало. Можна декілька разів довести його до кипіння й залишити остигати. Таким чином варення густітиме самостійно.

Зберігати варення можна під пластиковою кришкою у прохолодному місці.