Як варити узвар / фото ua.depositphotos.com

Узвар - це компот із сухофруктів, традиційний український напій на Різдво та Водохреща, а також на народження дитини. Хоча і в будь-який інший день він дуже смачний. Узваром за традицією заправляється кутя на Різдво. Сухофрукти і ягоди в його складі символізують родючість і солодке життя. 

Як зварити смачний узвар - важливі нюанси

Традиційно узвар варять із засушених яблук і груш. Раніше ми розповідали, як сушити сухофрукти в домашніх умовах, але якщо не встигли це зробити, то готові суміші для узвару можна купити в магазині.

Крім сушених яблук і груш в напій додають родзинки, курагу, чорносливи, сушену вишню або свіжі сливи. Перед варінням всі фрукти промивають кілька разів і замочують на 10 хвилин. Потім цю воду зливають і наливають свіжу.

Відео дня

Варять узвар в такій послідовності: спочатку кладуть у воду засушені яблука, через 5 хвилин груші, ще через кілька хвилин - родзинки, чорнослив та інші інгредієнти. Такий порядок інгредієнтів додасть напою дивовижний аромат. Для кращого аромату після закипання в напій можна додати мед, лимонний сік, корицю та інші спеції.

Узвар на Різдво

Інгредієнти:

  • вода - 3 л;
  • яблука сушені - 200 г;
  • груша сушена - 200 г;
  • чорнослив - 100 г;
  • родзинки - 100 г;
  • мед - 4-5 ст. л.

Всі фрукти розкласти по окремих ємностей і ретельно промити. Залити теплою водою на 10 хвилин, злити воду і промити знову. Потім налити в каструлю 3 л води і додати сушені яблука. Включити середній вогонь на плиті. Через 5 хвилин додати у воду груші, потім ще через кілька хвилин додати родзинки і чорнослив. Довести узвар до кипіння і відразу вимкнути.

У гарячий узвар додати мед за смаком. Раніше ми писали, чи можна нагрівати мед і чому це не шкідливо. Остудити узвар до кімнатної температури і заправити напоєм кутю, або просто випити.

Як приготувати узвар будинку / depositphotos.com

Простий узвар з лимоном

Інгредієнти:

  • вода - 3 л;
  • суміш сухофруктів - 600 г;
  • лимон - 1/3 шт.;
  • цукор - 250 г (1 склянка).

Сухофрукти залити теплою водою і залишити на 20 хвилин, щоб вони злегка розм'якли. Злити воду і налити 3 л нової води. Поставити узвар на середній вогонь. Коли вода нагріється, всипати цукор. Його можна використовувати більше або менше на ваш смак. Після закипання додати в узвар цілу третину лимона і вимкнути вогонь. Залишити напій остигати під закритою кришкою.

Вас також можуть зацікавити новини: