Вирощений в Ростовській області на бюджетні гроші осетер волів поплисти в Україну / фото liter.kz

Керівництво Азовської басейнової філії «Росморпорту» вступило в суперечку з Росриболовством через питання, яку рибу варто випускати в Дон. У Москві вимагають осетра і лосося, поки їм намагаються пояснити чому це не потрібно і неможливо.

Як пояснив Donnews.ru в. о. директора філії Андрій Вахрушев, проведення днопоглиблювальних робіт є одним із завдань «Росморпорту». Вважається, що така діяльність може завдавати рибі «невідворотню шкоду». Тому після проведення днопоглиблення «Росморпорт» зобов'язаний за законом компенсувати завдану шкоду, закуповуючи і випускаючи в Дон молодь риби.

Читайте також"Щоб ціна не падала": у мережі показали варварське знищення в РФ дорогої червоної риби (відео)

Відео дня

"Ми мали намір випустити ляща і сазана, — каже Вахрушев. — Але Росриболовство висунуло вимоги по випуску молоді лосося чорноморського та російського осетра. У 2018 році ми неодноразово повідомляли їх про те, що виконати це неможливо через відсутність на рибоводних заводах Ростовської області необхідної кількості молоді осетра і лосося. Але випуск ляща і сазана нам так і не погодили".

За його словами, дефіцит молоді в першу чергу пов'язаний з будівництвом Кримського моста і Багаєвського гідровузла. По всій видимості, підрядники цих об'єктів скупили всю рибу, щоб виконати вимоги закону про компенсацію збитку.

"У зв'язку з цим випуск молоді осетра в 2019-2020 роках малоймовірний. Крім того, проведені нами днопоглиблювальні роботи в принципі не зачіпають осетрових, а значить, і не завдають шкоди", — розповів Вахрушев.

Колишній міністр сільського господарства Ростовської області, а нині депутат регіонального Заксобранія В'ячеслав Василенко вважає, що вимоги щодо випуску російського осетра в принципі виглядає дивно.

"У нас є Донський осетровий завод в Семикаракорську. Але ми там зараз зменшуємо частку осетра. Чому? Та тому що він йде до наших братів (мається на увазі акваторія Азовського моря, що належить Україні) і живе там до 8 років. Вони його там і ловлять. Навіщо нам це потрібно? Якщо вже витрачаємо державні гроші, то правильно розводити ляща, сазана, товстолобика, які нашими були і будуть", — заявив Василенко.

Додамо, що осетрових в Дон випускають вже кілька років кожен рік, однак ні в річці, ні на ринках цієї риби більше явно не стало. Поки ж Азовський басейновий філія «Росморпорта» написав ще одне звернення до Росриболовство з проханням все-таки узгодити їм випуск ляща і сазана.