На Путіна можна буде списати всю цю війну в Україні / фото REUTERS

У російських елітах 9 з 10 осіб категорично проти війни в Україні. Навіть у найближчому путінському оточенні є люди, яким це все не подобається. Але немає ніякої свободи і можливості донести альтернативну точку зору.

Таку думку висловив екс-депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков в інтерв'ю УНІАН. 

За його словами, і в елітах, і в суспільстві чекали зміни Путіна на Медведєва. Всі чекали другого терміну Медведєва. І якби Медведєв пішов тоді на другий термін, нічого цього б не було, впевнений політик.

"Ми б жили в іншій країні. Але вони обдурили всіх і помінялися місцями. А ще за ці 20 років виїхало Я не знаю скільки мільйонів людей, які спочатку бачили куди це все рухається. На Болотну площу виходили сотні тисяч, по всій країні були масові мітинги, але еліти не розкололися, силовики були лояльні – Путін платив їм гроші, вони всіх розганяли. Всіх видавлювали з влади. Мені в 2016 році не дали переобиратися, хоча я вигравав вибори. Минулого року мене взагалі не пустили і посадили, взяли в заручниці тітку і змусили мене виїхати. Вона досі під підпискою про невиїзд. Так все і працює", - говорить Гудков.

Він зазначив, що в Росії ті люди, які були заточені на гроші, на особисте збагачення, забезпечення, розкішне західне життя родичів були проти війни в Україні, але їх ніхто не питав.

"Олігархів у нас немає. Олігархи мають політичний вплив, а у нас немає жодного бізнесмена з політичним впливом. У нас є Путін, і є його зграя-лійка, яка узурпувала в країні владу. Вони все і вирішують. Всі інші винні в тому, що вони допустили таку ситуацію – з еліт перетворилися в якихось боягузливих прислужників, які ні на що не впливають.  Я знаю, що дуже багато чиновників після 24 лютого просто виїхали з країни. Так, вони це зробили тихо. Можна було і голосно, але вони вчинили саме так. Я думаю, що навіть в найближчому путінському оточенні є люди, яким це все не подобається, але спробуй піди до царя і скажи, що він не правий. Не факт, що ти потім заїдеш самостійно, а не в автозаку куди-небудь в СІЗО. Немає ніякої свободи і можливості донести альтернативну точку зору", - говорить він.

Путін поки досить жорстко управляє силовиками, щоб проти нього плели якусь змову. Але все ж, на думку Гудкова, якийсь розкол може статися після військової поразки, коли Путін реально втратить рейтинг, підтримку громадян, підтримку частини силовиків.

"Тоді вони будуть думати: "а хто, якщо не Путін?". На Путіна можна буде списати всю цю війну, поставити іншу людину, виплатити репарації Україні, вивести війська, звільнити ці території і намагатися скасувати санкції. Такий сценарій не виключений, але він можливий тільки тоді, коли Путін втратить владу в результаті військової поразки. Ніяк по-іншому. Є така теза, що Європа злякається холодної зими і перестане підтримувати Україну. Або, наприклад, зараз 300 тисяч мобілізованих змінять ситуацію на фронті. Таке теж обговорюється. Як тільки вони позбудуться цих всіх ілюзій, тоді серед еліт підуть інші розмови", - говорить політик.

Режим Путіна слабшає: що відбувається в Росії

Раніше повідомлялося, що в Кремлі набирає обертів розкол, а "стабільність" режиму Путіна вже підірвана. Його все більше критикують підлеглі.

За словами російського політика Михайла Ходорковського, у військово-політичному керівництві РФ назрівають дивні зміни

Гудков раніше заявляв, що у Росії вже почався розкол Еліт по лінії генералів.

Як писав УНІАН, за словами голови ГУР України Кирила Буданова, після закінчення війни в Україні почнеться дуже серйозний політичний процес, пов'язаний зі змінами в нинішній РФ.

"Програш Росії - неминучий, його вже не можна зупинити, і він призведе до її руйнування", - говорить глава ГУР.

Вас також можуть зацікавити новини: